1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tv-ohjelmat pätkivät Pernajassa ja Porvoossa – Muutoksia taajuuksissa läpi Suomen

Pernajan seudulla tehdään antenni-tv-verkon taajuusmuutostöitä tästä päivästä lähtien torstaihin. Kaikissa tv-lähetyksissä voi olla kolmena päivänä enintään seitsemän tunnin lähetyskatkos kello 9.00 - 16.00. Taloyhtiöissä ja julkisissa tiloissa antennijärjestelmiin pitää tehdä muutoksia. Omakotitalossa riittää yleensä kanavahaun käynnistäminen. Taajuusmuutokset koskevat vaiheittain koko Suomea.

Kotimaan uutiset
Espoon 326-metrinen radio- ja tv-torni
Espoon 326-metrinen radio- ja tv-torni

Pernajan päälähetysasemalla tehdään antenni-tv-verkon taajuusmuutostöitä tästä päivästä lähtien torstaihin. Kaikissa tv-lähetyksissä voi olla kolmena päivänä enintään seitsemän tunnin lähetyskatkos kello 9.00 - 16.00.

Muutokset eivät koske kaapeli-tv-kotitalouksia.

B- ja E-kanavanippujen uudet taajuudet otetaan käyttöön vaiheittain kolmen muutospäivän aikana. Lähetykset käynnistyvät uusilla taajuuksilla viimeistään torstaina.

Huoltokatkos vaikuttaa myös Porvoon Suomenkylän täytelähettimien tv-lähetyksiin.

Myös radiokanavilla on tehonalennuksia samoina päivinä ja radiolähetys voi pätkiä tai kadota peittoalueen reunoilla. Tehonalennus koskee seuraavia kanavia: Yle Puhe, Yle Radio 1, Yle Radio Suomi Helsinki, Yle Radio Vega / Östnyland, YleX3M, YleX ja Radio Aalto.

Lähetystaajuudet muuttuvat seuraavasti: kanavanipun B lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 706 MHz taajuudelle 498 MHz eli lähetyskanavalta 50 kanavalle 24. Kanavanipun E lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 618 MHz taajuudelle 594 MHz eli lähetyskanavalta 39 kanavalle 36.

Kanavanippuun B kuuluvat MTV3, Liv, Nelonen, Sub, MTV Max, MTV Juniori ja MTV Leffa ja kanavanippuun E TV5, Kutonen, Jim, Discovery Channel, Eurosport, MTV, Nick Jr., Nelonen Prime, Nelonen Maailma ja Nelonen Nappula.

Kuukauden siirtymisaika

Pernajan lähetinasemalla lähetetään B- ja E-kanavanipun vanhaa ja uutta taajuutta samanaikaisesti noin kuukauden ajan uuden taajuuden käyttöönoton jälkeen, jotta yhteisantennikiinteistöillä on aikaa tehdä vahvistimen kanavanvaihto.

Antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Mikäli yhteisantennikiinteistön antennijärjestelmään ei tehdä muutosta, B- ja E-kanavanipun lähetykset eivät näy enää taajuusmuutoksen jälkeen. Työ suositellaan annettavaksi antenniurakoitsijalle.

Rivi-, pari- ja kerrostaloissa taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Omakotiasuja, käynnistä kanavahaku

Omakotitaloissa ja pientaloissa ei tarvita muutostöitä, mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa. Omakotiasujalle riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen muutostöiden jälkeen.

Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä.

Muutoksia tulossa muuallekin

Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu.

Muutoksia on jo tehty Pohjois-Suomessa ja ensi kuusta lähtien ne laajenevat muuallekin Etelä-Suomeen ja Keski-Suomeen. Esimerkiksi vapun jälkeen ovat vuorossa Parikkalan ja Simpeleen alueet.

Lisätietoja esimerkiksi aikataulusta koko Suomessa: www.taajuusmuutos.fi (siirryt toiseen palveluun)

Alueen antenniasentajat: www.taajuusmuutos.fi/antenniasentajat (siirryt toiseen palveluun)

Näkyvyysalueet: www.digita.fi/karttapalvelu. (siirryt toiseen palveluun)

Myös Viestintäviraston MONITORi-palveluun lisätään aluekohtaista tietoa (siirryt toiseen palveluun) muutosten etenemisestä.

Lue seuraavaksi