Kuusamolainen taksiyrittäjä tyrmistyi ministerin esityksestä: "Pitäisikö alkaa katsella muita hommia?"

Haja-asutusalueen taksiyrittäjät pelkäävät leipänsä puolesta. Taksiyrittäjä Teppo Lehto pelkää, että kyytien hinnat nousevat entisestään maaseudulla.

Kotimaa
Kuusamon taksiasema
Ensio Karjalainen / Yle

Kuusamossa taksiyrittäjänä työskentelevä Teppo Lehto sanoo ehtineensä pohtia jo alan vaihtoa ministeri Anne Bernerin (kesk.) suunnittelemien taksiuudistusten vuoksi.

– Tänä aamuna vaimon kanssa kahvipöydässä pohdimme, että mitähän niitä muita hommia olisi tiedossa.

– Ministerin esitykset ovat todella huolestuttavia. Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että meidät täällä maaseudulla toimivista takseista voi syrjäyttää vaikkapa maanviljelijä, joka saa jatkossa harjoittaa taksiyrittämistä 10 000 euroon saakka.

Kuka tahansahan voi tämän lakiesityksen toteuduttua ajaa syrjäseudulla postia tai koululaisia kouluun.

Teppo Lehto

– Kuka tahansahan voi tämän lakiesityksen toteuduttua ajaa syrjäseudulla postia tai koululaisia kouluun, Lehto sanoo.

Bernerin esityksessä pienimuotoiselle henkilö- ja tavarakuljetukselle ei tarvittaisi enää toimilupaa. Pienimuotoisen toiminnan rajana olisi korkeintaan 10 000 euron vuosittainen liikevaihto. Tulo olisi ansioverotuksen alaista.

– Päivystysvelvollisuudet asiakkaille ja taksin saaminen vaikeutuu entisestään, Lehto arvelee.

– Ja kyytien hinnat nousevat maaseudulla, eivät laske.

Pikkukuntiin jo nyt vaikea löytää taksiyrittäjiä

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla on jo vaikeuksia löytää taksiyrittäjiä pikkukuntiin. Sievissä ja Alavieskassa haussa olleisiin taksilupiin ei jätetty viime syksynä yhtään hakemusta, kertoo taksilupa-asioita käsittelevä erikoissuunnittelija Soile Purola Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta.

– Emme saaneet taksikiintiötä täyteen, sillä hakemuksia ei tullut.

Oulu ja muut alueen kaupungit sen sijaan kiinnostavat taksiyrittäjiä. Esimerkiksi Oulussa avoimiin taksilupiin tulee aina parikymmentä hakemusta, Purola kertoo.

– Uusia taksilupia myönnettäessä otetaan huomioon esimerkiksi kokemus alalta. Oulussa tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ennen oman taksiluvan saamista on täytynyt ajaa taksia palkallisena seitsemästä kahdeksaan vuotta.

Pohjois-Pohjanmaalla taksilupia on myönnetty tälle vuodelle 680. Lupamäärä on pysytellyt viimeiset viisi vuotta samalla tasolla.