Sydänlääkäri pelkää keski-ikäisten puolesta: Syödään voita ja punaista maitoa, kolesterolista ei piitata

Työikäisten sydäntautikuolleisuus on vähentynyt, mutta sydänongelmista on tullut eläkeikäisten ongelma. THL:n mukaan riskitekijät ovat lisääntyneet: ruokavillitysten haitat näkyvät, kolesterolista viisveisataan ja elämäntapamme ovat laiskistuneet.

terveys
Sydänleikkaus.
Yle

Sydänkeskuksen ylilääkäri Olli Anttonen on huolissaan. Sydäntautien potilasmäärät ovat kasvaneet Päijät-Hämeen keskussairaalassa.

– Sydänpotilaita on tolkuttoman paljon, Anttonen puuskahtaa.

Työikäisten sydäntautikuolleisuus on vähentynyt huomattavasti, mutta tauti on siirtynyt 75–85-vuotiaisiin.

Suuret ikäluokat ovat tulleet ikään, jossa sairaudet alkavat vaivata.

– Esimerkiksi sydämen tahdistimia asennetaan merkittävästi aiempaa enemmän yli 70-vuotiaille. Sotien jälkeen syntyneet kuormittavat hoitolaitoksia seuraavat vuodet, Anttonen sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan työikäisten terveys on parantunut kautta linjan, mutta nyt sydäninfarktipotilaita ovat erityisesti iäkkäämmät naiset.

– Tällä hetkellä naisia sairastuu ja kuolee sepelvaltimotauteihin enemmän kuin miehiä, mutta naiset sairastuvat kymmenen vuotta vanhempina kuin miehet. Tämä johtuu estrogeenin suojaavasta vaikutuksesta, kertoo tutkimusprofessori Veikko Salomaa THL:stä.

Ruokavillitykset huonoja kansanterveyden kannalta

THL:n väestötutkimusten mukaan sydäntautien riskitekijät ovat kasvaneet. Pitkään laskussa ollut väestön kolesterolitaso kääntyi viime tutkimusjaksolla nousuun.

Ihmiset eivät ota kolesterolia yhtä tosissaan kuin aiemmin eikä asian merkitystä ymmärretä.

Olli Anttonen

Vuosien 2007–2012 välissä kasvoi samaan tahtiin myös tyydyttyneitten rasvojen käyttö.

– Kolesterolitason nousun taustalla on karppausvillitys, joka oli tuossa vaiheessa erityisen aktiivinen. Se on ollut kansanterveyden kannalta epäedullinen, Salomaa sanoo.

Salomaan mielestä karppauksen ongelma on kokojyväviljatuotteiden sekä hitaasti imeytyvien hiilihydraattien jättäminen pois ruokavaliosta ja niiden korvaaminen eläinkunnan rasvalla.

– Ruokavillitykset eivät ole kansanterveyden kannalta suositeltavia, Salomaa sanoo.

"Ihmiset eivät ota kolesterolia tosissaan"

THL:n mukaan suomalaiset käyttävät edelleen liikaa eläinperäisiä rasvoja. Tyydyttyneen rasvan osuus energiansaannista on väestöllä keskimäärin 14 prosenttia, kun suositustaso on 10 tai vähemmän.

Ruokavillitykset eivät ole kansanterveyden kannalta suositeltavia.

Veikko Salomaa

Sydäkeskuksen ylilääkäri Olli Anttosen mielestä yleinen asenne kolesterolia kohtaan on muuttunut.

– Ihmiset eivät ota kolesterolia yhtä tosissaan kuin aiemmin eikä asian merkitystä ymmärretä. Sen sijaan, että luotettaisiin tutkittuun tietoon, uskotaan, että voita ja punaista maitoa pitää syödä, Anttonen harmittelee.

Jos kolesteroli unohdetaan, se johtaa lopulta työikäisten sydäntautien lisääntymiseen.

– Olen huolissani keski-ikäisten tilanteesta. Mikäli kolesterolin nousu jatkuu, aivoinfarktien ja sepelvaltimosairauksien määrä kasvaa, sanoo Anttonen.

Diabetes jyllää epidemian lailla

Toinen sydäntautien riskitekijä on kakkostyypin diabetes, joka on yleistynyt koko maassa. Anttosen mukaan esimerkiksi Päijät-Hämeen sydänpotilaista jopa neljännes on diabeetikkoja.

– Kakkostyypin diabetes jyllää epidemian lailla. Se nostaa sydänsairauksien riskiä erittäin paljon, Anttonen sanoo.

Kakkostyypin diabetes jyllää epidemian lailla.

Olli Anttonen

Myös THL:ssä ollaan asiasta huolissaan.

– Kehityssuunta ei ole hyvä, tutkimusprofessori Veikko Salomaa sanoo.

Diabetes on yleistynyt väestön lihomisen takia voimakkaasti viime vuosikymmeninä.

– Nykyihmisen ongelmana on elämäntapa, jossa liikutaan autolla ja hissillä. Siinä paino tuppaa nousemaan, Salomaa kuvailee.

Nuorilla sydäninfarktipotilalla puolestaan riskitekijänä on runsas tupakointi.

Tilastokeskuksen mukaan sepelvaltimotauti on edelleen tavallisin kuolinsyy Suomessa. Päijät-Hämeessä sydäntautikuolleisuus on koko maan keskiarvoa korkeampi. Eniten sydäntautikuolemia on Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.