1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sähköautojen määrä kasvoi 2930 prosenttia viidessä vuodessa – silti vielä harvinaisuus

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastojen mukaan liikennekäytössä olevia sähköhenkilöautoja määrä mahtuu Itä-Suomessa kolmen käden sormiin.

Kuva: Ian Langsdon / EPA

Kasvuprosenttien valossa liikennekäytössä olevien sähköhenkilöautojen määrä on kuluneen viiden vuoden aikana Suomessa suorastaan räjähtänyt (2930%). Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastojen mukaan viisi vuotta sitten liikennekäytössä olevien määrä tosin laskettiin kymmenissä  (31.12.2010 23 kpl) ja nyt sadoissa (31.3.2016 697 kpl). Kuluneen vuoden aikana Suomessa on rekisteröity reilut 80 sähköhenkilöautoa.

– No kyllä sähköautojen markkina on vielä tällä hetkellä pieni. Se tulee varmasti olemaan tulevaisuutta, että vuodessa menee joitain kaupaksi, mutta ei myyntimäärillä pääse kehumaan vielä tällä hetkellä, kertoo Savon Autokeskuksen myyntipäällikkö Jarkko Parkkinen Mikkelistä.

Vertailulukuna kerrottakoon, että pelkästään maaliskuun aikana Suomessa ensirekisteröitiin yli 11 637 polttonestettä voimanlähteenään käyttävää henkilöautoa.

Maakunnissa läpimurto vielä kaukana

Maakuntien tieliikenteessä sähköautoja ei ole vielä ruuhkaksi asti. Trafin tilastojen mukana sähköautoja oli esimerkiksi Itä-Suomessa maaliskuun lopussa yhteensä 14 (E-Sav 5, P-Sav 5, P-Kar 4). Ja jos sähköautoja on vielä niukasti, niin samaa voi sanoa latauspisteistä. Itä-Suomessa julkisia latauspisteitä löytyy Joensuusta, Kuopiosta ja Mikkelin Toriparkista, missä latauspisteelle ei ole ollut ruuhkaa.

Toistaiseksi sähköauto on ollut vielä harvinainen näky Mikkelin Toriparkissa. Kuva: Timo Ikonen / Yle

– Meillä on reilun vuoden ollut vasta paikat käytössä mutta luvattoman vähän on ollut käyttöä. Yksittäisiä latauksia per kuukausi, kertoo Mikkelin Toriparkki Oy:n toimitusjohtaja Martti Lokka.

– Ei tätä voi bisnekseksi sanoa, mutta silloin kun investointia tehtiin ja mietittiin, niin todettiin, että tällaisessa hallissa jos jossain se pitää olla ja tiedettiin että se ei tule räjähtämään käsiin. Ja näin siinä on käynyt.

Ennuste: Sähköautojen suosio räjähtää vielä

Vaikka sähköautoja ei ruuhkaksi asti vastaan tulekaan, niin odotukset ovat korkealla. Akkuteknologia kehittyy ja ostohinnat tulevat alaspäin. Läpimurron povataan lähestyvän.

– Sanotaan, että sellainen 5-7 vuotta kun menee, niin varmasti on ihan erilainen tilanne kuin tällä hetkellä. Latauspisteitä tulee lisää ja niitä parannellaan, mutta vaatii vielä aikaa, arvioi Savon Autokeskuksen myyntipäällikkö Jarkko Parkkinen.

– Kyllä siinä varmaan muutama vuosi menee, ja 3-4 vuotta menee pelkästään siihen, että eduskunta tukee sähköautoja enemmän. Ennen sitä en valitettavasti usko, että tämä tulee olemaan mikään bisnes niille jotka näitä paikkoja on laittanut. Kun autokanta lisääntyy, niin latauspisteitäkin tulee lisää, puntaroi puolestaan Mikkelin Toriparkki Oy:n toimitusjohtaja Martti Lokka.