"En ole ronkeli, mutta tumma suklaa maistuu kylmänäkin" – Tomi Löfman lähtee 600 kilometrin hiihtovaellukselle halki Grönlannin

Vielä eilen Tomi Löfman istui töissä koodaamassa. Tänään hän lähtee hiihtämään halki Grönlannin.

luonto
Vaeltaja tunturimaisemassa.

Sää Grönlannin länsirannikolla on nyt leuto, lämpötila nollan tienoolla tai pikkupakkasella. Samaa on odotettavissa muutamalle seuraavalle viikolle. Paitsi jos sää kirkastuu, silloin pakkanen kiristyy.

– Uskoisin, että lämpötila liikkuu nollan ja -30 välillä, sanoo Tomi Löfman.

Löfman on lähdössä hiihtämään halki Grönlannin jäätiköiden: viisi viikkoa, 600 kilometriä. Retkeily on Löfmanin harrastus, ja Grönlannin retki sen tähänastinen huipentuma. Aiemmin Löfman on vaeltanut muun muassa Huippuvuorilla.

– Siellä oli kylmä, ajankohta oli kuukautta tätä aikaisempi. Mutta kylmäänkin tottuu, hän sanoo.

80 kiloa tavaraa

Viime ajat ovat menneet valmistautuessa. Syksyllä Löfman otti normaalin lenkkeilyn ja hiihdon oheen renkaanvedon. Ajan mukana hän on hankkinut myös lisää varusteita vuosien varrella kertyneiden lisäksi.

Tavaran pitää olla kevyttä, tarkoituksenmukaista – ja sellaista, että sillä pärjää mahdollisesti ankariksikin yltyvissä olosuhteissa. Viiden hengen tavaroiden kuljetusvälineinä on kaksi 80 kilon pulkkaa.

– Kyllä se paino siitä puoliintuu matkan edetessä. Eväänä on muun muassa kymmenen kiloa kuivattua jauhelihaa, perunamuussia ja kasviksia, Löfman kertoo.

15 suklaalevyä

Vaeltamassa Padjelantan kansallispuistossa Ruotsissa.
Padjelantan kansallispuistossa Ruotsissa.Pasi Suominen

Hiihdon aikana tarvitaan energiaa. Sitä saa energiapatukoista, pähkinöistä ja suklaasta. Suklaata on mukana 15 levyä, puoli levyä joka päivälle.

– 8-10 kilometriä päivässä hiihdetään, joten energiaa tarvitaan. En ole ronkeli, mutta sanoisin, että tumma suklaa maistuu vielä kylmänäkin. Miedommista vähän maku häviää, toteaa Löfman.

Erityisen tärkeitä varusteita ovat kestävä teltta, satelliittipuhelin ja hätälähetin, mutta varusteissa ei ole varaa tehdä virheitä eikä kompromisseja.

Luonnolle jää kakkoseksi noissa paikoissa.

– Etenkin teltta on tärkeä. Jos se tuollaisella matkalla hajoaa, silloin ollaan pulassa. Riskejä emme ota, vaan jätämme kesken, jos huonolta näyttää. Luonnolle jää kakkoseksi noissa paikoissa, Löfman sanoo.

Jääkarhujen varalta mukana on myös ase. Vastikään suomalaisretkikunta joutui ampumaan jääkarhun Huippuvuorilla.

600 kilometriä lomaa

Oma osansa on henkisellä valmistautumisella. Matka on pitkä ja yksitoikkoinen, ja jokaiselle tulee huonot hetkensä.

– Väsyttää ja on nälkä ja kylmä, siitä ne huonot hetket koostuvat. Niitä ei saa kuitenkaan kavereihin purkaa. Pitää vain syödä ja levätä, ja koettaa seuraavana päivänä paremmalla meiningillä.

Löfmanille 600 kilometriä jäätiköllä on lomaa. Etukäteisvalmistautuminen tähtää siihen, että reissu ei vie äärirajoille.

– Elämän yksikertaisuus kiehtoo. Riittää kun syö hyvin, nukkuu hyvin ja etenee.

Hiihtovaelluksen tauolla Sarekin kansallispuistossa Ruotsissa.
Hiihtovaelluksen tauolla Sarekin kansallispuistossa Ruotsissa.Pasi Suominen

Löfmania haastatteli Heli Kaski.