1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Naiset tungeksivat RUK:n valmiusharjoitukseen – katuturvallisuuskurssi täyttyi viidessä minuutissa

Haminassa viikonloppuna järjestettävän naisten valmiusharjoituksen suosituimmat kurssit täyttyivät viidessä minuutissa. Yksi niistä on katuturvallisuuskurssi, jolla opetetaan naisille itsepuolustustaitoja.

Kotimaan uutiset
Naisia Wilma-harjoituksessa Lappeenrannassa.
Yle Etelä-Karjala

Reserviupseerikoulussa Haminassa järjestettävä Varvara 2016-valmiusharjoitus on saanut valtavan suosion. Harjoitukseen tuli yli 600 ilmoittautumista parissa päivässä. Lähes puolet heistä jäi rannalle, sillä mukaan mahtuu 350 naista.

– Harjoitukset ovat aina olleet suosittuja ja haluttuja, mutta nyt on kyllä tullut ennätys. Suosituimmat kurssit täyttyivät viidessä minuutissa. Siellä on oltu koneen ääressä tasan kello kahdeksan aamulla, kun ilmoittautuminen alkoi, sanoo harjoituksen johtaja Mervi Liimatainen.

Perjantaina alkavassa Varvara 2016 -harjoituksessa opetellaan arjen turvallisuustaitoja. Se on osa Naisten Valmiusliiton NASTA-harjoituksia, joiden tarkoituksena on antaa naisille perusvalmiuksia arjen kriisitilanteisiin.

Ei enää passiivisia sivustakatsojia

Harjoitus koostuu yhdeksästä kurssista, joista suosituimmiksi osoittautuivat johtamistaidot, maastotaidot ja katuturvallisuus.

– Näihin tuli suunnilleen yhtä paljon ilmoittautumisia. Katuturvallisuuskurssilla opetetaan itsepuolustustaitoja. Niitä on järjestetty aiemmissakin harjoituksissa mutta en tiedä, miten suosittuja ne ovat aiemmin olleet, Liimatainen toteaa.

Siellä on oltu koneen ääressä tasan kello kahdeksan aamulla, kun ilmoittautuminen alkoi.

Mervi Liimatainen

Naisten Valmiusliiton mukaan turvallisuusympäristön muutokset ovat omalta osaltaan lisänneet harjoituksen kiinnostusta ja osallistujamääriä. Liiton puheenjohtaja Anne Holmlund kuitenkin sanoo, että suurempi vaikutus on yleisellä innostuksella henkilökohtaisten turvallisuustaitojen hankkimiseen ja ylläpitämiseen.

– Naiset eivät halua olla passiivisia sivustakatsojia, vaan haluavat olla vaikuttamassa omaan, läheistensä ja yhteiskunnan turvallisuuteen. Koulutus ja osaaminen antavat varmuutta toimia yllättävissä, turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa, Holmlund toteaa.

Selviytymispakki nuorille naisille

Varvara 2016 -harjoituksen puheenjohtaja Mervi Liimatainen uskoo, suosiota selittää osaltaan myös kurssin sijainti etelässä.

– Sinne on helppo lähteä etelästä. RUK on myös kurssipaikkana mielenkiintoinen, sinne eivät naiset noin vain pääse.

Harjoituksessa opetellaan muun muassa kyberuhkien tunnistamista ja ehkäisyä, kadonneen henkilön etsintää, onnettomuustilanteessa toimimista ja selviytymistä maasto-olosuhteissa.

Ensimmäistä kertaa mukana on myös nuorille naisille suunnattu selviytymispakki-kurssi, jonka kohderyhmänä ovat 15–25-vuotiaat naiset.

Lue seuraavaksi