Mieti mitä laitat viemäriin! Mystinen hiusongelma haittaa Ilmajoella puhdistamon toimintaa

Ilmajoen vedenpuhdistamolla on ihmetelty viime kuukausina putkien kautta puhdistamolle tulevaa valtavaa hiusmäärää. Kukaan ei tiedä mistä hiukset tulevat. Hiuksista aiheutuu työtä ja kustannuksia, kun pumppuja joudutaan niiden takia huoltamaan ja korjaamaan.

Kotimaa
Kylpyhuoneen lattiakaivo.
Yle

Ilmajoen vedenpuhdistamolla havahduttiin viime syksynä outoon ongelmaan. Puhdistamolle alkoi tulla viemäriputkia pitkin valtavia määriä hiuksia.

– Hiuksia on aina tullut jonkun verran, mutta tässä ei ole mistään normaalista kysymys, kertoo puhdistamonhoitaja Ari Luoma.

Luoman mukaan normaalisti on viikon aikana voinut puhdistamoon kertyä pieni tupsu hiuksia, aina ei sitäkään. Nyt hiuksia kerätään viikossa altaan reunalta 70-100 litraa.

– Aivan varmoja emme tietenkään ole, onko kysymys hiuksista vai esimerkiksi eläinten karvoista. Kuitenkin silmämääräisesti karvat on arvioitu ihmisten hiuksiksi.

Luoma pitääkin täysin varmana, että joku laittaa hiuksia viemäriin ja vieläpä suuria määriä. Onko se sitten esimerkiksi joku, joka leikkaa työkseen hiuksia, sitä voidaan vain arvuutella.

Kunnallistekniikan insinööri Sari Paananen toivoo, että asian tuominen julkisuuteen saisi ihmiset havahtumaan ja miettimään, mitä viemäriin voi laittaa ja mitä ei. Uutinen paikallislehdessä (Ilmajoki-lehti 19.4.) ei kuitenkaan ainakaan vielä ole saanut "syyllistä" ilmoittautumaan.

Välinpitämättömyyttä?

Ari Luoma uskoo, että kysymys on välinpitämättömyydestä eikä tietämättömyydestä tai ajattelemattomuudesta. Sen on hänelle opettanut kokemus.

– Varsin hyvin tiedetään, että naisten hygieniatarvikkeita tai kondomeja ei saa laittaa viemäriin, ja kuitenkin niitä laitetaan sinne koko ajan.

Hiusten laittaminen viemäriin on puhdistamon toiminnan kannalta erityisen hankalaa. Niistä syntyy prosessissa trasselimaista massaa, joka kerää itseensä kaikenlaista muutakin ainesta ja haittaa pumppujen toimintaa.

Puhdistamolle hiusongelmasta aiheutuu työtä ja kustannuksia. Pumppuja joudutaan huoltamaan hiustukkojen takia ja jokainen ylimääräinen huoltofirman käynti maksaa.

– Jos ongelma jatkuu tällaisena, meidän on pakko tehdä tarkempi analyysi karvajätteestä ja tavalla tai toisella jäljittää hiusten lähde. Niin hankala tilanne on puhdistamon toiminnan kannalta, että näinkään ei voi jatkua, toteaa Luoma.