1. yle.fi
  2. Uutiset

Hygieniahoitaja: Kuivaa kädet paperiin, älä kaiva nenää

Tauteja aiheuttavia viruksia ja bakteereita vaanii esineissä, joihin moni ihminen koskee peräjälkeen. Hygieniahoitaja suosittelee kuivaamaan julkisissa vessoissa kädet paperipyyhkeellä. Pöpöjä ei myöskään kannata siirtää käsistä omaan nenään, suuhun tai silmiin.

Kotimaan uutiset
Mies avaa hissin oven.
Markus Sjöberg / Yle

Yle uutisoi maanantaina brittitutkimuksesta, jonka mukaan uudentyyppiset käsienkuivauslaitteet levittävät viruksia moninkertaisesti enemmän kuin perinteiset puhaltimet tai käsipyyhkeet. Näiden kuivainten sisään kädet työnnetään yläpuolelta.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa työskentelevä hygieniahoitaja Kirsi Terho ei kannata minkäänlaisten puhaltimien käyttöä käsien kuivauksessa.

– Paperipyyhe on tehokas ja vähentää mikrobeja hyvin, Terho sanoo.

Me elämme rinnakkain mikrobien kanssa. On vain katsottava, mihin niitä liikutellaan.

Kirsi Terho

Kankaiset rullapyyhkeet ovat Kirsi Terhon mukaan periaatteessa hyviä, mutta käytännössä yleisen vessan seinällä roikkuva rullapyyhe on usein jotain ihan muuta.

– Olemme varmasti kaikki törmänneet siihen, että se on usein sellainen märkä rätti, Kirsi Terho toteaa.

Kahvat, kaiteet ja lounasbuffetin ottimet keräävät pöpöjä

Julkisten vessojen käsienkuivaimet ovat tehokkaita virusten ja bakteerien pölläyttäjiä, mutta tauteja levittäviä pöpöjä tarttuu matkaan monista muistakin paikoista.

– Kaikista arjen esineistä, joita runsaasti näpelöidään. Kaikesta, mitä yhdessä käytetään, Kirsi Terho sanoo.

Julkisissa tiloissa ovenkahvat, valokatkaisijat, hissien nappulat ja portaiden kaiteet keräävät pinnoilleen viruksia ja bakteereita. Kaupoissa kädestä toiseen siirtyvät rahat ja ostoskärryt. Työpaikoilla pöpöjä vaanii esimerkiksi yhteiskäytössä olevien koneiden näppäimistöissä ja yhteisissä puhelimissa. Lounasravintolan buffetissa samoja kauhoja, salaattiottimia ja voiveitsiä käyttää peräjälkeen moni ruokailija.

Julkisissa tiloissa pinnoilla muhii sekä viruksia että bakteereita. Tarttuvia tauteja levittävät enemmän virukset.

– Pintojen kautta tarttuvista yleisiä ovat influenssa- ja flunssavirukset sekä vatsatautia aiheuttavat virukset, tartuntatautilääkäri Topi Turunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.

"Elämme rinnakkain mikrobien kanssa"

Pöpöjä ei kannata pelätä hysteerisesti.

– Me elämme rinnakkain mikrobien kanssa. On vain katsottava, mihin niitä liikutellaan, hygieniahoitaja Kirsi Terho sanoo.

Terve, ehjä iho on hyvä suoja useimpia bakteereita ja viruksia vastaan. Jos käsiä kuitenkin huomaamattaan vie suuhun, nenään tai silmiin, niin limakalvojen kautta monet taudit voivat tarttua.

Topi Turunen

Terveen ihon pinnalla viruksista ja bakteereista ei yleensä ole haittaa, vaan vasta silloin, kun niitä päätyy väärään paikkaan.

– Useinhan käy niin, että saamme niitä käsiimme, ja sitten laitamme sormen nenään tai tuomme niitä kotiin, Kirsi Terho kuvailee.

– Terve, ehjä iho on hyvä suoja useimpia bakteereita ja viruksia vastaan. Jos käsiä kuitenkin huomaamattaan vie suuhun, nenään tai silmiin, niin limakalvojen kautta monet taudit voivat tarttua, tartuntatautilääkäri Topi Turunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.

Käsien pesu tärkeintä, mutta älä pese ylenpalttisesti

Hygieniahoitajan mukaan yksinkertaisilla keinoilla pärjää arkiympäristössä pitkälle. Käsien saippuapesu ja huolellinen kuivaus ovat tärkeitä. Nenää ei kannata kaivella.

– Pestään kädet vessan jälkeen ja kun tullaan kotiin sekä ennen kuin ruvetaan laittamaan ruokaa tai syömään.

– Käsiä ei kuitenkaan kannata pestä ylenpalttisesti. Se kuivattaa käsien ihoa ja ärtynyt iho on altis infektioille, Turun yliopistollisen keskussairaalan hygieniahoitajana ja Suomen Hygieniahoitajien puheenjohtajana toimiva Kirsi Terho sanoo.

Alkoholipitoisesta käsien desinfiointiaineesta ei Terhon mielestä ole haittaa, mutta arkiympäristössä ei välttämättä kovin suurta hyötyäkään. Esimerkiksi mahatauteja aiheuttavaa norovirusta se ei välttämättä nujerra. Sairaaloissa ja hoitolaitoksissa käsien desinfiointi puolestaan on tarpeen.

– Jos haluaa, käsihuuhdetta voi käyttää vaikkapa ravintolassa ennen ruokailua, Kirsi Terho sanoo.

Kun lähipiirissä jyllää virustauti, käsiä kannattaa pestä tavallista enemmän. Kun vielä muistaa yskiä kainaloon eikä käteen, pöpöjä ei siirry omista käsistä yhtä helposti myöskään muille.

Lue seuraavaksi