"Kaksi lasta on sopiva määrä" – suurperheet ja lapsettomat tuntevat sen nahoissaan

Yhden lapsen jälkeen kysellään, tuleeko vielä toinen. Kolmannen kohdalla mietitään, oliko kyseessä vahinko. Neljättä moni hämmästelee jo ääneen. Myös lapsettomat parit saavat osansa kyselyistä. Keskustelu saa ajoittain jopa tylyn sävyn. Minkälaisiin mielipiteisiin sinä olet törmännyt?

Kotimaa
Lapsia
Yle

Suomessa on totuttu siihen, että kaksi lasta on sopiva määrä. Kolmekin vielä menettelee, mutta neljättä jo kummastellaan.

Suurperheet saavat osakseen pitkiä katseita ja joskus jopa tylyjä kommentteja. Viiden lapsen äiti Jenina Leino on jo kyllästynyt kuuntelemaan asiattomia mielipiteitä.

– Moni on todennut, että et ole varmaan muuta ehtinyt tehdä kuin olla raskaana. Osa kysyy, olemmeko uskovaisia. Emmekä me ole. Toiset toteavat, ettei meidän tarvitse kansoittaa koko maapalloa.

Lapsettomat perheet eivät maapalloa kansoita. Heihin suhtaudutaankin täysin eri asenteella. Taustalla on varmasti joitain ongelmia, koska lapsia ei ala kuulua. Tai sitten vika on asenteissa. Kyllä lapsettomia perheitä varmasti kaduttaa vanhempana, kun jälkikasvua ei ole. Näin ainakin osa ajattelee ja sanoo mielipiteensä myös ääneen.

Onko sinun lapsilukuasi kommentoitu? Miltä se tuntuu? Tai oletko sinä se, joka kertoo mielipiteensä lapsiluvusta? Miksi? Kerro meille. Jatkamme aiheen käsittelyä sekä lapsettomien että suurperheiden näkökulmasta.