Autoilijat ilmoittavat yhä enemmän tuulilasivahingoista: Kasvua 143 prosenttia kuudessa vuodessa

Vakuutusyhtiöille sataa vuosi vuodelta enemmän ilmoituksia tuulilasivahingoista. Tuulilaseja vaurioituu muun muassa lumettomien talvien ja tuulilasien ohentumisen vuoksi. Vahinkoilmoitusten hurjat kasvuluvut kertovat kuitenkin ennen kaikkea siitä, että entistä useampi autoilija ottaa erillisen tuulilasivakuutuksen.

talous
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Vakuutusyhtiöiden tietoon tuli viime vuonna yli 111 000 tuulilasivahinkoa. Asia käy ilmi Liikennevakuutuskeskuksen tilastosta. Vuonna 2010 määrä oli vajaat 46 000, joten kasvua on kertynyt 143 prosenttia.

Vahinkovakuutusten markkinajohtaja OP Ryhmä sanoo, että sen lasivakuutuksesta korvattujen vahinkojen kappalemäärä nousi 2010–2015 peräti 170 prosenttia. Fennian mukaan ilmoitettujen vahinkojen määrä on kasvanut lähes kolminkertaiseksi.

Ilmoitusten määrän kasvu kuulosta huimalta, mutta sille on monta luonnollista selitystä. Yksinkertaisin on se, että aiempaa useampi autoilija on ottanut erillisen tuulilasivakuutuksen. Kun lasi on vakuutettu, vaurio myös korjautetaan aiempaa herkemmin.

OP:ssa lasivakuutusten määrä nousi vuosina 2010–2015 lähes sata prosenttia. Fenniassa vakuutuskanta lähes kolminkertaistui. Myös If ja LähiTapiola kertovat, että erillisen tuulilasivakuutuksen suosio on ollut selvässä kasvussa.

Liikennemäärä kasvaa

Toinen keskeinen syy tuulilasivahinkoilmoitusten määrän kasvulle on se, että Suomen teillä on aiempaa enemmän liikennettä.

– Vahinkojen määrän kasvuun on vaikuttanut myös liikennemäärien kasvu, jolloin lasivahinkoja sattuu aiempaa useammin. Lisäksi nykyiset tuulilasit ovat aiempaa arvokkaampia ja kalliimpia vaihtaa. Asiakkaat ovat tästä tietoisia, kertoo OP:n vahinkovakuutuksen yksikönpäällikkö Markus Uimonen.

Korvausmääriin vaikuttavat myös leudot talvet, jolloin tien pinnasta kimpoaa aiempaa herkemmin kiviä ja renkaiden nastoja tuulilaseihin. Tuulilasit ovat myös entistä ohuempia. Niiden painoa on pyritty vähentämään muun muassa polttoaineen kulutuksen ja päästöjen vähentämiseksi.

Tuulilasien teknistyminen on johtanut myös siihen, että vakuutusyhtiöiden maksamat korvaussummat ovat nousseet. If kertoo, että tuulilasivahinkojen keskikorvaus on noussut 23 prosenttia vuosina 2007–2015.

OP kertoo korvanneensa viime vuonna lasivakuutuksesta vahinkoja lähes kahdeksan miljoonan euron arvosta. Lasivahingot ovat tosin häviävän pieni siivu vahinkovakuuttamisen rahavirroista. Finanssialan keskusliiton mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2014 kotimaiset vakuutusyhtiöt maksoivat vahinkovakuutuskorvauksia yhteensä 2,9 miljardin euron edestä.