Hyppää sisältöön

Vantaa etsii keinoja lastensuojelun ongelmiin – työntekijöiden hätähuuto herätti päättäjät

Vantaa yrittää järkeistää lastensuojelutyötä ongelmien ratkaisemiseksi. Työntekijöiden mukaan asiakasmäärät ovat liian suuria ja työ kuormittavaa. Kaupunki tunnustaa epäkohdat.

Kuva: Eeva Pentikäinen / Yle

Vantaan Tikkurilan sosiaalityöntekijät tekivät maaliskuussa työnantajastaan kantelun aluehallintovirastoon, kun asiakkaita oli työntekijää kohden lähes kaksinkertainen määrä suosituksiin nähden.

Työntekijät pelkäävät, että lasten oikeudet eivät toteudu, sillä he eivät ehdi tapaamaan kaikkia asiakkaita edes kerran vuodessa.

Vantaan lastensuojelun palvelupäällikkö Jaana Vilpas myöntää, että lastensuojelu on ajoittain pahoin ruuhkautunut.

– Olemme käyneet tapaamassa työntekijöitä ja kertoneet heille, että me johdossa otamme vastuun siitä, jos kaikkia asiakkaita ei ehditä hoitaa. Luotan siihen, että meillä on hyvät lähiesimiehet, jotka pystyvät käymään työntekijöiden kanssa keskustelua, että mitkä asiat ovat kiireellisiä ja mitkä vähemmän kiireellisiä.

Paperinpyöritykselle loppu

Tänään tiistaina työntekijät ja johtoporras istuivat saman pöydän ääreen pohtimaan, miten työtä voitaisiin järkeistää, jotta työ keskittyisi mahdollisimman paljon asiakkaisiin byrokratian sijaan.

– Minulle tuli yllätyksenä, että siellä on tosi paljon tulostamista ja muuta toimistotyötä, minkä organisointi voisi olla fiksumpaa. Sosiaalityöntekijöiden työaikaa kuluu paljon papereiden pyörittämiseen, minkä voisi tehdä joku muukin, sanoo Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Mari Niemi-Saari (sd).

Sosiaalityöntekijät ovat myös joutuneet palaamaan asiakaskäyntien väleissä toimistolle kirjaamaan tietoja ylös, koska heillä ei ole ollut toimivia läppäreitä. Nyt työvälineisiin on panostettu turhien matkojen karsimiseksi.

Palkkarako umpeen

Sosiaalityöntekijöistä on huutava pula monissa kunnissa, ja myös Vantaalla on ollut rekrytointivaikeuksia. Työtaakka on päässyt kärjistymään, sillä viisi vakanssia oli täyttämättä syksyn ja talven ajan.

Palkkataso ei ollut houkutin, sillä vantaalaisen sosiaalityöntekijän peruskuukausipalkka oli alhaisempi kuin naapurikaupungeissa. Helmikuussa palkkaa nostettiin kolmella sadalla eurolla, ja nykyään Vantaalla tienataan hieman naapureita paremmin eli 3 200 euroa kuukaudessa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Nyt rekrytointitilanne on helpottanut, ja enää yksi vakanssi on täyttämättä. Lisäksi Vantaa palkkaa kaksi tilapäistä sosiaaliohjaajaa, jotka toimivat sosiaalityöntekijöiden työpareina.

Lastensuojelun tarve selvitykseen

Seuraavaksi käydään läpi, ovatko kaikki asiakkaat lastensuojelun tarpeessa, vai riittäisikö joillekin kevyempi apu.

– Lähdemme aktiivisesti miettimään sitä, kuka voi hoitaa sellaisia asiakkaita, joille lastensuojelu on ehkä tällä hetkellä väärä paikka eli mikä on toinen paikka, jossa nyt lastensuojelussa olevia asiakkuuksia voidaan hoitaa ihan kaikille yhteisissä peruspalveluissa, Vilpas sanoo.

.
.