Lakiuudistus yksityistämässä jätehuoltoa – pohjoisessa pelätään lisälaskua

Pohjois-Suomessa on huolestuttu valmistelussa olevan hankintalain uudistuksen vaikutuksista julkiseen jätehuoltoon. Ehdotetut muutokset aiheuttavat lisäkuluja kunnille, kuntalaisille, yrityksille ja maanviljelijöille, arvioidaan pohjoisen jäteyhtiöistä.

jätehuolto
Ylitsepursuava roskalaatikko, jätesäkki maassa.
Yle

Työ- ja elinkeinoministeriön valmistelema hankintalain uudistus on rajoittamassa merkittävästi julkista jätehuoltoa.

Perämeren Jätehuollon toimitusjohtaja Tuija Ahrikkalan mukaan vireillä oleva uudistus saattaa kieltää kokonaan julkisten yhtiöiden mahdollisuuden toimia vapailla markkinoilla. Kunnat eivät siis voisi tarjota palveluja yrittäjille.

Lisäksi on esitetty kuntien yhteistyön rajoittamista.

– Käytännössä meidän pitäisi purkaa hyvää yhteistyötä, mitä olemme tehneet sekä Lapin Jätehuolto -kuntayhtymän kanssa että myös yksittäisten kuntien, kuten Kolarin ja Haaparannan kanssa. Silloin meidän pitäisi resursoida mittavasti lisää henkilöstöä samoihin tehtäviin, joita nyt hoidetaan yhteistyönä, Ahrikkala sanoo.

Taustalla Etelä-Suomen yritysten toive

Tuija Ahrikkalan mielestä valmistelussa on kuultu Etelä-Suomen jäteyrityksiä.

– Etelä-Suomessa yritykset ovat nähneet merkittävää kasvupotentiaalia siinä, että he pääsisivät mukaan julkisen jätehuollon hoitamiseen. Tai sitten niin, että jos kunnallisilta yhtiöiltä kielletään kokonaan yritysten markkinaehtoinen palvelu, niin se siirtyy automaattisesti yritysten hoidettavaksi.

Muutokset johtaisivat julkisten yhtiöiden tehottomuuteen ja kapasiteetin alikäyttöön, mitkä nostaisivat jokaisen jätemaksuja.

Esitykset tiukempia kuin EU-direktiivi

Hankintalakiin esitetyt rajaukset ovat merkittävästi tiukemmat kuin uusi EU-direktiivi, jonka mukaan kunnallisten yhtiöiden liikevaihdosta enintään viidennes saisi tulla avoimilta markkinolta.

Ahrikkala ei keksi mitään hyötyä, mitä tiukalla linjauksella voitaisiin saavuttaa.

– Koska jo tällä hetkellä meitä valvotaan aika tiukasti siinä, että me emme toimi markkinoilla. Me esitämme vuosittain tilinpäätöksessä sen osuuden, mitä me hoidamme markkinoilla ja meilläkin se on hyvin pieni. Siitä ei varmaankaan ole millekään yritykselle mitään suurta kasvumahdollisuutta, Ahrikkala arvioi.

Perämeren Jätehuolto Oy tekee liikevaihdostaan alle viisi prosenttia avoimilta markkinoilta eli käytännössä esimerkiksi kilpailutusten kautta.

Jos uusi EU-direktiivi tuotaisiin Suomen lainsäädäntöön sellaisenaan, Perämeren Jätehuolto voisi jatkaa nykyisiä käytäntöjään.