Hyppää sisältöön

Suomi houkuttelee EU-maita mukaan hybridiuhkia selvittävään tutkimuskeskukseen

Puolustusministerit toivovat uudenlaisen sodankäynnin tunnistamisessa ja torjumisessa yhteistyötä Naton kanssa.

StratCom-tutkimuslaitoksen kyltti sen rakennuksen portilla Riiassa laitoksen avajaisten aikaan elokuussa 2015. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Euroopan unionin puolustusministerit etsivät kohtia, joissa EU-maat voisivat tehdä yhteistyötä hybridiuhkien torjumisessa. Käsite on laaja ja vaikea hahmottaa: sillä tarkoitetaan ei-aseellisen sodankäynnin ja perinteisen sodan keinojen yhdistämistä.

– Kyllä tämä on kuuma keskustelunaihe ja kiinnostaa. Mutta hybridiuhkat on käsitetty eri maissa kovin monipuolisesti, puolustusministeri Jussi Niinistö kuvaa keskustelua.

EU:n hybridiuhkiin varautuminen lähti liikkeelle vuosi sitten, jolloin Latvia oli puheenjohtajamaana ja koki olevansa Venäjän informaatiosodan kohteena. Pariisin ja Brysselin terrori-iskut kiirehtivät asiaa, sillä myös terrorismia voi pitää hybridiuhkana.

EU odottaa Nato-yhteistyöhön potkua Varsovasta

EU etsii hybridiuhkiin liittyen yhteistyötä Naton kanssa.

– Jos jossain EU:n ja Naton yhteistyöstä on lisäarvoa, se on hybridiuhkien torjunta, sillä Natolla ja EU:lla on käytössään eri työkalut, EU:n korkea edustaja Federica Mogherini sanoi.

Eurooppa voisi mielestään tarjota Natolle tietoa esimerkiksi sähköverkkojen haavoittuvuuksista, Nato taas katsoo tilannetta sotilasliiton kannalta. Yhteistyöstä sovitaan Naton Varsovan huippukokouksessa ja EU:n huippukokouksessa kesällä.

StratCom-tutkimuslaitoksen rakennus Riiassa laitoksen avajaisten aikaan elokuussa 2015. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Suomi "mainostaa" jo hybridikeskustaan

Latvia on perustanut löyhästi Natoon liittyvän StratCom-tutkimuskeskuksen, joka tutkii strategista viestintää. EU kannustaa nyt jäsenmaita perustamaan vastaavan keskuksen, joka tutkisi hybridisodankäyntiä.

Suomi alkoi tammikuussa selvitellä asiaa ja toivoo nyt muita EU-maita mukaan omaan hankkeeseensa.

– Me olemme sitä kovasti koettaneet mainostaa, puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo.

Brysseliin taas on perustettu pienimuotoinen tilannekeskus, jonka on tarkoitus koota eri maiden tiedustelutietoa ja julkista tietoa ja yrittää nähdä mahdolliset uhat.