1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Haave eläkeasunnosta Turkissa vaihtui senioriasuntoon Turengissa – eikä ole kaduttanut

Eläkkeelle jääneet Mike ja Marjatta Jurvélius ovat asuneet ympäri maailmaa. Miken työ metsäyhtiöiden, YK:n ja monien valtioiden metsäprojekteissa on vienyt heitä niin Namibiaan, Filippiineille kuin Fidzi-saarillekin. Kun työelämän jälkeen piti miettiä pysyvää asuinpaikkaa, esillä oli asettuminen Turkkiin tai Etelä-Afrikkaan. Lopulta voiton vei rauhallinen senioriasunto Janakkalassa.

Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Jurvéliukset ovat tyytyväisiä elämäänsä hämäläismaisemissa. Vuonna 2007 he muuttivat edellisvuonna valmistuneeseen senioriasuntoon Janakkalan Turengissa. Talossa on 26 asuntoa ja yhtä pariskuntaa lukuun ottamatta talon asukkaat ovat senioreita.

– Rauhallista, toteavat Mike ja Marjatta Jurvélius asuinpaikastaan.

Turengin senioriasunnoissa yksi valtti on yhteisöllisyys.  Asioita tehdään yhdessä. Tuttua ovat yhteiset joulujuhlat ja kesäiset lettukestit, nimi- ja syntymäpäivät tai muuten vaan kahvittelut ja grillailut.

Mike pitää huolen siitä, että kerrostalon piha kukkii läpi kesän.

Valmiina nopeaan evakkoon

Heillä on paljon kokemusta vähemmän rauhallisista paikoista. Usein piti olla valmiina lähtemään pois nopeallakin aikataululla. Esimerkiksi Pinatubon purkautuminen Filippiineillä vuonna 1991 on vielä hyvin muistissa.

– Olimme silloin Singaporessa ja ihmettelimme, kun alkoi sataa lunta. Se lumi olikin tulivuoren tuhkaa ja kaikki peittyi sen alle, kertoo Mike.

Namibiassa piti olla varuillaan malaria-tartunnan vuoksi. Myrkkykäärmeitä ja myrkyllisiä hämähäkkejä on riittänyt monessa paikassa.

– Kerran tiskatessa käärme kurkisteli ikkunan takaa ja toisella kerralla eteisessä piileskeli pieni ja uhitteleva kobra, muistelee Marjatta.

Turvallisempaa oli Fidzi-saarilla, jossa on paljon kotoperäistä lajistoa, mutta ei myrkkykäärmeitä. Sinne ne eivät ole päässeet saaren eristäytyneisyyden vuoksi.

Putkiremonttia pakoon

Kaikkien reissuvuosien ajan Jurvéliuksilla oli asunto Helsingissä.

– Siltä varalta, jos olisi ollut pakko lähteä työkomennukselta vallankumouksen, tulivuorenpurkauksen tai jonkun muun syyn takia. Varsinkin, kun oli lapsia, niin minne sitä muuten olisi paennut, pohtii Marjatta.

Helsingin asuntoon oli kuitenkin tulossa iso putkiremontti, eivätkä he halunneet jäädä sitä maksamaan.

Paras paikka maailmassa

Vasta kymmenen vuotta sitten rakennetussa Turengin asunnossa ei isoja remontteja ole odotettavissa ”meidän aikanamme”, kuten Jurvéliukset asian ilmaisevat.

– Kierreltiin täällä ja ystävät näyttivät tätä paikkaa. Me ihastuimme kerta kaikkiaan tähän paikkaan ja varsinkin isoon parvekkeeseen, kertoo Marjatta.

Lasitetulla 16 neliön parvekkeella voi mukavasti viettää aikaa ja vaikka ruokailla.

– Olemme viihtyneet erinomaisesti. 44 maan työskentelykokemuksella voin sanoa, että paras paikka maailmassa on tässä Turengissa. Hyvää on myös lähellä sijaitseva terveyskeskus ja kaikki palvelut, luettelee Mike.

Senioriasuntoihin heillä on kuitenkin myös toiveita.

– Arkkitehdillä pitäisi olla mukana isoisä tai isoäiti ja he saisivat testata, miten voidaan kiivetä ylimmille kaapinhyllyille. Vanhemmalla iällä tasapaino heikkenee ja tulee vaikeaksi käyttää kaikkia yläkaappeja, huomauttaa Mike.

Poisheitettävää on riittänyt

Jurvéliuksilla on myös kokemusta muutosta isommasta asunnosta pienempään.

– Oli pakko tehdä apuharvennusta, sillä ei tähän asuntoon olisi kaikki mahtunut. Mike pakeni autotalliin tai kellariin ja jälkeenpäin huomasin, että hän oli jo heittänyt mahdottomasti tavaraa pois, hymähtää Marjatta.

– Täällä on kai ajateltu, ettei vanhuksilla ole kuin villahousut ja yksi kattila.

– Ei ollut vaikea heittää tavaraa pois. Me olemme tehneet kahdeksan kansainvälistä muuttoa, joten osaamme tämän heittämispuolen hyvin, vakuuttaa Mike.