1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Ammattiliitto Pro suivaantui hallituksen työllisyyspaketista: Kilpailukykysopimuksesta lähtö oli lähellä

Toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro pui tiistaina pitkään kilpailukykysopimusta. Kokouksessa harkittiin jo sopimuksesta irtaantumista.

Kuva: Yle

Ammattiliitto Pro hermostui Sipilän hallituksen suunnitelmista kiristää työttömyysturvan ehtoja.

– Sipilän hallitus myrkyttää joko ymmärtämättömyyttään tai tietoisesti neuvotteluilmapiirin ja neuvotteluhalut. Kun kilpailukykysopimuksesta sovittiin, työministeri Jari Lindströmin (ps.)  työttömiä kyykyttävistä esityksistä ei ollut mitään tietoa. Neuvotteluperiaatteisiin on kuulunut, ettei pöydän ulkopuolelta viskota uusia asioita, toteaa puheenjohtaja Jorma Malinen.

Ammattiliitto Pro päätti kuitenkin jatkaa alakohtaisia neuvotteluja. Niissä päätetään esimerkiksi, miten 24 tunnin työajan pidennykset viedään työehtosopimuksiin.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) heikennykset työttömien toimeentuloon herättivät ihmetystä Prossa. Liiton 110 000 jäsenestä noin 10 000 on työttömänä. Pro käy neuvotteluja 60 sopimusalalla.

Pron hallitus päätti kuitenkin jatkaa kilpailukykysopimuksen liittokohtaisia neuvotteluja. Lopulliset päätökset tehdään kuitenkin vasta toukokuun lopussa. 

Liiton hallituksessa käytiin tuohtunut keskustelu ministeri Lindströmin esityksistä. Huolta herätti etenkin Sipilän hallituksen vaatimus ottaa vastaan työtä, jossa palkka on pienempi kuin työttömyyskorvaus.  Myös vaatimus työnäytteestä kuumentaa tunteita.

– Puolen vuoden ilmainen työ voi käytännössä kääntyä pakkotyön kaltaiseksi ja se on ILOn sopimusten vastaista. Työttömyyskorvausta alemman palkkatyön vastaanottaminen on epäinhimillinen taloudellinen riski, Malinen arvioi.