Berliinin uusi lentokenttä on katastrofi

Lentokentän avaaminen on lykkääntynyt jo neljä vuotta. Kentän lehdistöpäällikkö ei usko sen avautuvan lähiaikoina. Rehellinen lausunto maksoi hänelle työpaikan, kirjoittaa Ylen Saksan-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm.

Kuva: Yle

BERLIINI 1 400 pelastustyöntekijää osallistui pelastusoperaatioon Berliinin uudella lentokentällä viime lauantaina. Brandenburgin lentokentän pelastusharjoituksessa jäljiteltiin Airbus-lentokoneen törmäystä bussiin, joka oli täynnä matkustajia. Lavastetussa onnettomuudessa loukkaantui 250 ihmistä.

Tämä onnettomuus ei olisi voinut tapahtua todellisuudessa, ei ainakaan Brandenburgin kentällä, koska lentoliikennettä siellä ei ole.

Berliinin uuden lentoaseman piti valmistua viimeistään vuonna 2012, mutta pari kuukautta ennen aiottua avaamista käyttöönottoa lykättiin.

Rakennushutilointi oli valtaisaa. Kuutisensataa väliseinää ei täyttänyt paloturvallisuusmääräyksiä, ja savunpoistolaitteet painoivat niin paljon, että välikatto olisi voinut romahtaa milloin tahansa. Viestikaapelit oli vedetty korkeajännitekaapeleiden viereen ja niin edelleen.

Brandenburgin lentokentän pelastusharjoitus 16. huhtikuuta Kuva: Patrick Pleul / EPA

Kentän lehdistöpäällikkö sai potkut

Optimistien mukaan lentokenttä voidaan avata ensi vuoden loppuun mennessä. Lentokentän lehdistöpäällikkö Daniel Abbou ei kuulu heihin. Hän sai viime viikolla potkut, koska puhui suunsa puhtaaksi eikä peitellyt ongelmia riittävän hyvin.

Abbou sanoi lehtihaastattelussa, että kansalaisilla on oikeus tietää, mihin veromiljardit on upotettu. Hänen mielestään lentokenttäviranomaisten velvollisuus on kertoa avoimesti laiminlyönneistä ja rakennusvirheistä. Abbou sai lähteä, koska ei ollut hyväksyttänyt lausuntojaan etukäteen johtoportaassa.

Potkut eivät ole omiaan lisäämään luottamusta epäonnistunutta rakennusprojektia kohtaan.

Kaupungin asukkaat puolustavat vanhaa lentokenttää

Saksan pääkaupunkiin saapuva ei voi kuin ihmetellä, miten on mahdollista, että 3,5 miljoonan asukkaan kaupungissa on vain kaksi pientä lentokenttää. Berliinin Tegelin ja Schönefeldin kentät ovat kuin suomalasia maakuntakenttiä, mutta huonommassa kunnossa.

Tegelin lentokenttä on Länsi-Berliinin vanha lentoasema. Kasvaneen lentoliikenteen johdosta, se on ylikuormitettu. Kentällä on viisi kertaa suunniteltua enemmän liikennettä. Eipä ihme, jos kenttä tuntuu ahtaalta. Se on varsinainen tilaihme.

Tegelin oli määrä sulkea lähtöporttinsa vuonna 2012, mutta kenttä sai lisäaikaa, kun uutta kenttää ei voitu ottaa käyttöön. Nyt kansalaisliike on kerännyt nimikirjoituksia Tegelin säilyttämiseksi. Kansalaisaloitteen allekirjoitti 30 000 ihmistä. Asia saattaa myös nousta vaaliteemaksi Berliinin syyskuisissa osavaltiovaaleissa.

Berlin Brandenburg -kentän rakennustyömaa vuonna 2010. Kuva: Michael F. Mehnert / CC BY-SA 3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Saksalaiset nauravat Berliinille

Jo nyt uusi lentokenttä vaikuttaa alimitoitetulta. Se on suunniteltu 27 miljoonalle vuosittaiselle matkustajalle. Viime vuonna Berliinin kahta pikkukenttää käytti 28 miljoonaa lentomatkustajaa.

Köyhä Berliini elää pitkälti matkailusta. Berliiniin tuli viime vuonna yli 12,4 miljoonaa matkaajaa, kasvua 4,2 prosenttia edellisvuodesta. Heistä 73 653 tuli Suomesta.

Berliinin uuden lentokentän erotettu lehdistöpäällikkö Daniel Abbou sanoo, että tekniikkapäällikön mukaan kenttä valmistuu vuoden 2017 loppupuoliskolla.

– Yksikään poliitikko tai lentokentällä työskentelevä, ei voi luvata mitään tämä lentokentän suhteen, ellei sitten satu olemaan lääkkeistä riippuvainen, Abbou sanoi.

Saksalaiset nauravat Berliinille. He ihmettelevät, miten 2000-luvulla voi olla näin hankala rakentaa lentokenttä. Oikeusprosessit ovat käynnissä, ja Berliinin osavaltion entinen pääministeri on eronnut.

Jollain tavalla lentokenttäjupakka sopii Berliiniin. Vanhat ränsistyneet lentoasemat ovat tunnelmallisia turistien saapuessa kaupunkiin. Paikallisille tilanne on ainoastaan nolo ja rasittava.