Pohjanmaan poliisin räjähdekeräykseen kymmeniä ilmoituksia – 130-millinen tykinkranaatti tämän päivän löytö

Pohjanmaan poliisin Armonvuosi 2016 -keräysviikko on käynnissä. Räjähteiden noutopyyntöjä on tullut jo kymmeniä. Poliisi toivoo, että yksityishenkilöt ilmoittaisivat edelleen omistuksessaan löytyvistä aseista, ammuksista ja räjähteistä.

räjähdysaineet
Vanhempi konstaapeli Hannu  Valtinen Pohjanmaan poliisista.
Vanhempi konstaapeli Hannu Valtinen Pohjanmaan poliisista pitelee singon harjoitusammusta käsissään.Antti Haavisto/Yle

Pohjanmaan poliisin Armonvuosi 2016 –keräys on aiheuttanut jo useita kymmeniä ilmoituksia yksityishenkilöiltä löytyvistä aseista, ammuksista ja räjähteistä. Ilmoitusten kokonaismäärä on tällä hetkellä 70-80, joista Pohjanmaan poliisi on ohjannut pari-kolmekymmentä paikallispoliiseille esimerkiksi Keski-Pohjanmaalle.

Se, että Pohjanmaalta aseita ja räjähteitä löytyy, ei ole yllätys.

Pohjanmaan poliisin Armonvuosi 2016-keräys on käynnissä tällä viikolla.
Pohjanmaan poliisin Armonvuosi 2016-keräys on käynnissä tällä viikolla.Antti Haavisto/Yle

– On maanlaajuisestikin huomattu, että Pohjanmaalla näitä riittää. On joskus kysytty, että mistä se johtuu ja olen aina jotenkin mieltänyt sen olevan tämä isänmaallisuus. Täältä on lähdetty sotimaan ja tänne on tuotu tavaraa, sanoo vanhempi konstaapeli Hannu Valtinen Pohjanmaan poliisiista.

Sotilasräjähteet ovat ainakin vielä vähemmistönä keräykseen tehdyistä ilmoituksista. Viime vuonna vastaavan keräyksen saldona oli 80 ilmoitusta, josta puolustusvoimain virka-avun vaativia 14. Useimmiten tehty ilmoitus koskee aseita, patruunoita tai yleensä siviiliräjähdysaineita.

Varoaluetta useita satoja metrejä

Pohjanmaan poliisin käynnissä olevassa Armonvuosi 2016 -keräyksessä noudettiin tänään Vaasan kaupungin alueelta 130 millinen tykinkranaatti.

– Sen varoetäisyys on useita satoja metrejä, joten kyllä siinä voimaa on, Hannu Valtinen sanoo.

130 millimetrin kokoinen vanha tykinkranatti noudettiin Vaasasta osana Pohjanmaan poliisin Armonvuosi 2016- keräystä.
130 millimetrin kokoinen vanha tykinkranatti noudettiin Vaasasta osana Pohjanmaan poliisin Armonvuosi 2016- keräystä.Antti Haavisto/Yle

Valtisen mukaan isompikin on joskus löydetty, 155 millinen. Samoin vastaan on tullut pari vuotta sitten 1800-luvulta oleva neljän paunan tykinkuula.

– Englannin laivasto on sen ampunut Palosaaren rantaan. Se on vanhin, mikä on tullut vastaan, Valtinen toteaa.

Ei saa itse kuljettaa

Armonvuosi 2016 -keräyksen räjähteiden ilmoitusaika on päättynyt, mutta poliisista kehotetaan silti ilmoittamaan kaikista aseista, ammuksista ja räjähteistä poliisille. Ne voi luovuttaa poliisille ilman rangaistusta, kunhan niitä ei ole käytetty rikoksentekovälineenä tai hankittu rikoksella.

– Niitä ei saa itse kuljettaa. Hätäkeskukseen yhteyttä ja sieltä otetaan yhteyttä poliisiin, joka tulee paikalle ja tarkastaa kohteen. Jos on tarvis, poliisi tekee virka-apupyynnön puolustusvoimille, Hannu Valtinen sanoo.

Keräysaikana kerättävät räjähteet toimitetaan Ähtärin asevarikolla, missä ne myöhemmin hävitetään räjäyttämällä.