Näkökulma: Stubbin piinaviikot jatkuvat – piirijohtajat ovat valmiita antamaan puheenjohtajalle aikaa

Ylen kysely kokoomusvaikuttajille paljastaa, että puheenjohtaja Alexander Stubbin piina jatkuu puoluekokoukseen asti. Puheenjohtajakisaan ilmoittautunut kansanedustaja Elina Lepomäki ei kelpaa vaihtoehdoksi tyytymättömille, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Riikka Uosukainen Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Kehysriihen päätökset eivät rauhoittaneet Alexander Stubbiin kohdistuvaa kapinaa, vaikka sitä moni Stubbin tukija toivoi – varmaan hän itsekin. Kokoomuslaiset pitivät omana ansionaan sitä, että Sipilän hallitus sai erimielisyyksistä huolimatta päätettyä lisäsäästöistä kehysriihessä.

Ylen kyselystä käy ilmi, että Stubbin vahvin tuki tulee maakunnista, piirijohtajilta. Moni sanoo haluavansa antaa kaksi vuotta puheenjohtajana olleelle Stubbille vielä aikaa. He ovat lojaalia joukkoa, joka saa Stubbilta spontaaneja puheluita. Osa heistä houkuteltiin sittemmin harkitsemattomaksi moititun tukikirjeen taakse. Kuten Stubb itse sanoi, ei mennyt niin kuin Strömsössä sekään. Julkisista kompuroinneista huolimatta Stubb saa kiitosta välittömästä johtamistyylistä – pöydät pois ja piiriin istumaan.

Oma eduskuntaryhmä on Stubbin painajainen. Pinnan alla kytevä tyytymättömyys ei ole laantunut, vaan pikemminkin sementoitunut. Vain joka viides ryhmästä valitsisi hänet, valtaosa istuu katsomossa ja loput haikailevat muita ehdokkaita. Vaihtoehtonimillä Jan Vapaavuorella (4) , Petteri Orpolla (4), Elina Lepomäellä (2) ja omaa ehdokkuttaan harkitsevalla Hjallis Harkimolla (1) on yhteensä enemmän kannatusta kuin istuvalla puheenjohtajalla.

Vapaavuoren tai Orpon ei odoteta lähtevän haastamaan Stubbia. Vain avoinna oleva paikka, toisin sanoen Stubbin vetäytyminen, saisi nämä tai jonkun muun kokeneen nimen liikkeelle. Stubb on moneen kertaan toistanut olevansa kestävyysurheilija, joka ei luovuta.

Ainoasta vastehdokkaasta, tuoreesta kansanedustajasta Elina Lepomäestä, ei ole Stubbin kaatajaksi. Tukea Lepomäelle ei tule eduskuntaryhmästä eikä piirijohtajilta. Hän voi tulevalla kampanjakierroksellaan keskittyä tekemään itseään tutuksi piirijohtajille ja kenttäväelle. Tapaamisista voi olla hyötyä tulevaisuudessa vaikka eurovaaliehdokkaana.

Puoluekokous on parin kuukauden kuluttua, 10.–12. kesäkuuta. Kokoomuslaiset lähtevät sinne kummallisissa tunnelmissa. Näillä näkymin Stubb voi luottaa uudelleenvalintaansa, mutta ei välttämättä asemaansa.