1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuninkaalliset

Valaanhampaita ja krokotiili – kuningatar Elisabet on saanut matkoillaan aikamoisia lahjoja

Muun muassa kaksi laiskiasta ja kaksi majavaa ovat olleet eläinlahjoja Elisabetille, mutta on hänelle annettu myös ruokohame.

Elisabetin saamien lahjojen joukossa on ollut myös paljon koruja ja arvomerkkejä. Tässä oman maansa arvomerkkejä esittelee Yhdistyneiden arabiemiirikuntien presidentti Khalifa bin Zayed Al Nahyan kuningattaren ja hänen puolisonsa vierailulla vuonna 2010. Kuva: WAM / EPA

Englannin kuningattaren Elisabet II:n 90 elinvuoteen ja 63 vuoteen kuningattarena on mahtunut kymmenittäin ulkomaanvierailuja. Kohteiden kärjessä ovat kansainyhteisömaat Kanada 22 vierailulla ja Australia 16 vierailulla.

Matkoilla hänelle on ojennettu sekä kukkia ja tavanomaisia lahjoja että monia eksoottisia ja suorastaan eriskummallisia asioita.

British Airways -lentoyhtiön lehti High Life listaa lahjoja aina 1950-luvulta. Fidžissä vieraillessaan Elisabet on saanut muun muassa ruokohameen, Kanadassa jääkiekkopaidan ja kaksi mustaa majavaa.  Fidžissä Elisabet on käynyt kuusi kertaa, joten hänellä on kuusi valaanhammasta, sillä sellainen annetaan perinteisesti arvovieraalle.

Irlannista lahjaksi hevosen spermaa

Eläinlahjoja on kertynyt paljon, muun muassa elävä krokotiilinpoikanen Gambiasta, kanarialintu Saksasta ja kaksi laiskiaista Brasiliasta. Elisabetin yksityissihteeri pani krokotiilin kylpyammeeseen odottamaan kotiinpaluuta.

Lopullista sijoituspaikkaa ei ole kerrottu, mutta luultavasti krokotiili päätyi Lontoon eläintarhaan, kuten Kamerunin lahjoittama Jumbo-norsu ja monet muut eläinlahjat.  

Vieraillessaan Irlannissa ensimmäisenä brittimonarkkina sataan vuoteen Elisabet sai lahjaksi tarjouksen, että kansallisoriiksi kutsuttu Big Bad Bob astuisi jonkin kuningattaren tammoista. Hänen tiedetään rakastaneen hevosia aina pikkutytöstä asti.

Prinssi Philip sai Australiassa kengästä

Kuningattarelle on järjestetty myös kulttuurikokemuksia ja muita elämyksiä. Hän on osallistunut kansantanssiin perustuvaan square-tanssiin Kanadassa ja ratsastanut jalokivin koristellulla norsulla Jaipurin kaduilla Intiassa.

Hän on myös nähnyt Pelén pelaavan jalkapalloa Brasiliassa, ja Saksassa hänelle on esitelty Lego-rakennelma tapaamisestaan liittokansleri Angela Merkelin kanssa. 

Suosikkimuistoksi matkoilta ei ehkä ole jäänyt päätyminen salaa filmille Australiassa, kun puolisolleen kiukustunut Elisabet heitti tätä kengällä.