Paistorasvasta jalostetaan biopolttoainetta Laukaassa

BioMpower Oy on aloittanut Laukaan Leppävedellä biodiesellaitoksen toiminnan testaukset. Laitos valmistaa biodieseliä jäterasvasta, esimerkiksi puhdistetusta käytetystä ravintolarasvasta ja teollisuuden rasvapohjaisista jätteistä.

tekniikka
BioMpower valmistaa jäterasvasta biopolttoainetta lämmitysöljyksi ja liikennepolttoaineeksi.
BioMpower valmistaa jäterasvasta biopolttoainetta lämmitysöljyksi ja liikennepolttoaineeksi. BioMpower

Biodiesellaitoksella tullaan hyödyntämään käytetyt ravintolarasvat sekä elintarviketeollisuuden rasvapohjaiset jätteet biodieselin ja glyserolin tuotannossa. Huonolaatuisempi paistorasvakin kelpaa.

Ensin otetaan paistorasvasta ranskanperunat sun muut pois.

Heidi Helander

Yritys pyrkii tuottamaan vuodessa noin neljä miljoonaa litraa biodieseliä ja miljoona litraa glyserolia. Tuotannon BioMpower myy eteenpäin lämmitysöljynä sekä suurkuluttajien liikennepolttoaineena.

Tavoitteena on saada laukaalaista biodieseliä myyntiin vielä tämän vuoden aikana.

– Luvat alkaa olla kunnossa, ja on päästy alkuun, laitteet toimii ja nyt ollaan menossa myyntipuoleen, katsotaan, että miten lähetään siinä eteenpäin ja kehittymään, kertoo projektikoordinaattori BioMpower Oy:stä.

Uuden biodiesellaitoksen laitteet toimittaa jyväskyläläinen BioGTS Oy. Reaktorit on rakennettu valmiiksi BioGTS Oy:n toimitiloissa ja kuljettu sitten kohteeseen joko kokonaan tai osissa.

Paistorasvan muuntaminen biodieseliksi on kemiallinen prosessi.

– Ensin otetaan paostorasvasta ranskanperunat sun muut pois ja sitten aika nopeassa prosessissa siitä saadaan dieseliä, kertoo Heidi Helander.