Flipperi koukuttaa: "Silloin kun se kulkee, se kulkee niin ihanasti"

Baaripelien kuningas on täällä jälleen. Pitkän hiljaiselon jälkeen flipperit sinkoavat kuulia, jotka takovat valotaululle miljoonia pisteitä.

ilmiöt
Flipperien pelaajat kyyristyneinä peliensä äärelle.
Katso video tamperelaisesta flipperisalista kuvaa klikkaamalla.

Entiset nuoret muistavat hyvin, kuinka flipperin kilahtelu ja kolahtelu otti pauloihinsa. Kuulapelin kulta-aika sijoittuu 1970- ja 80-luvuille, kunnes vuosikymmen myöhemmin flipperi painui unohduksiin.

– Pelien valmistus uhkasi loppua 1990-luvulla kokonaan, tamperelaisen pelihallin omistaja Janne Toukkari kertoo.

Muutama vuosi sitten flipperin historia sai uuden käänteen. Harrastajat löysivät pelin jälleen ja nyt flipperin äärellä viihtyvät ihan uudetkin sukupolvet.

Tampereen Ikurissa tupa täyttyy pelaajista aina kun omistajat järjestävät peli-illan. Vapaaehtoistyöllä toimiva halli sisältää yli 20 flipperiä, joiden kerääminen ja kunnostaminen ovat vaatineet vuosien työn.

– Tämä on museon ja huvipuiston välimuoto. Pelit ovat vanhoja, mutta ei niitä pelkästään katsella vaan niillä myös pelataan, Ikurissa sijaitsevan pelihallin toinen omistaja Jussi Kahola toteaa.

Naistenkin suosiossa

Arki-ilta huhtikuun lopulla on koonnut harrastajia pelien äärelle. Kilinä on melkoinen, kun parikymmentä pelaajaa käsittelee tottuneesti flippereitä.

Pelien valmistus uhkasi loppua 1990-luvulla kokonaan.

Janne Toukkari

Tunnelma on rento ja kodikas. Paikallaolijat ovat iältään pääosin 30–40-vuotiaita, joukossa on sekä miehiä että naisia. Monella on kokemusta videopeleistä, joiden pelaamiseen flipperi tuo vaihtelua.

– Minun mielestäni tämä on tavattoman koukuttavaa. Silloin kun se kulkee, se kulkee niin ihanasti, tamperelainen Aino-Maija Mäkikoski määrittelee.

Kysynnän kasvaessa flippereiden valmistus on aloitettu uudelleen. Kiinnostuksesta kertoo myös se, että pelihalleja on noussut Tampereen lisäksi Orivedelle, Kouvolaan ja Helsinkiin.

– Lapsuudestani muistan kun kiersimme Suomea, että flippereitä oli huoltoasemilla. Ehkä näiden pelaamisessa on nostalgiaakin, tamperelainen Riku Mäkelä arvioi.