1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suurperheen vanhemmille sataa huonoa huumoria: "Ei tarvitse yksin maailmaa kansoittaa"

Monilapsiset perheet saavat usein kuulla tuntemattomiltakin jopa hävyttömiä kommentteja. Viisilapsista raumalaista Leinon perhettä jo hieman kyllästyttää lapsilukuun liittyvä huono huumori, jota kuulee jatkuvasti.

Jenina Leinolla riittää aikaa kaikille lapsille. Kuva: Joona Haarala / Yle

Raumalaiset Leinot ovat ihan tavallinen suomalainen perhe – paitsi, että lapsia on viisi. Äiti Jenina hoitaa arkisin kolmea pienintä lasta. Kaksi vanhinta lähtee päiväkotiin, kun Mika-isä lähtee opiskelemaan.

Viisi lasta on nyky-Suomessa niin paljon, että Jenina ja Mika ovat kyllästymiseen asti saaneet kuunnella huonoa huumoria.

– Huonoimpia läppiä ovat juuri tällaiset, että kyllä on keritty. Ei oo vissiin tehty mitään muuta, Mika Leino kertoo.

Jenina Leino jatkaa samaan hengenvetoon, että tuntemattomilta tulee kommenttia siitä, että he ovat kovin nuoria ja missä välissä lapsia on tehty. Ajattelemattomat tokaisut noudattavat usein samaa kaavaa.

– Mä en ole varmaan kerinnyt kuin raskaana olemaan ja sitten kysytään, olemmeko jotain uskovaisia? Ja ettei tarvitse yksin koko maailmaa kansoittaa ja näitä tämmöisiä, Jenina jatkaa.

Lapset eivät ole in

Lasten tekeminen ei ole tällä hetkellä trendikästä. Suomalaisessa perheessä on keskimäärin 1,8 lasta. Tilastot kertovat, että edellisen kerran vauvoja syntyi viimevuotista vähemmän vuonna 1868, jolloin syntyvyydessä näkyivät nälkävuodet.

Leinot eivät tilastoista välitä. Tosin perhe kasvoi viisihenkiseksi hieman yllättäen, kun kaksoset syntyivät puolitoista vuotta sitten. Tiukalla suunnittelulla pärjää. Esimerkiksi maito on aina halvinta merkkiä.

– Kehtaan ostaa kerralla 15 litraa. Kaksi kertaa viikossa pitää maitoa hankkia, Jenina Leino laskee.

Yhteistä aikaakin on, vaikka mihinkään ylellisyyksiin ei kotiäidin ja opiskelijan taloudessa ole varaa.

– Joskus on vähän tiukempaa ja näillä perustuloilla ei mitään yllätyksiä halua, Mika Leino toteaa arjesta.

Aikaa itkulle

Jenina ja Mika Leino sanovat olevansa onnellisia, vaikka välillä arjen pyörittäminen on ollut todella rankkaa, kun melkein kaikki lapset ovat olleet vaippaikäisiä yhtä aikaa.

– En muista viime vuodesta juurikaan mitään. Se oli tosi itkuista ja kiireistä. Kaikki saimme kiukutella vuorollamme, Jenina muistelee.

Nyt ei tarvitse koko ajan heräillä lasten itkuun, mutta yöhön on tullut uusi elementti: aikuisten sänky on öisin usein täynnä lapsia

– Sohvalla on hyvä nukkua, Jenina Leino toteaa tyynesti.

Juttuun korjattu kello 14:22 keskimääräinen lapsiluku suomalaisissa perheissä.