Koe uusi yle.fi

Suomi seitsemättä kertaa peräkkäin lehdistönvapauden ykkönen

Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisen sananvapausindeksin suurin putoaja oli Puola, jossa konservatiivinen hallitus on kiristänyt otettaan mediasta.

media
Henkilö lukemassa sanomalehtiä.
Yle

Suomi on nimetty jälleen lehdistönvapauden kärkimaaksi. Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -sananvapausjärjestön tänään julkaisemassa sananvapausindeksissä Suomi löytyy ykkössijalta seitsemättä kertaa peräkkäin. Toisena listalla on Alankomaat ja kolmantena Norja.

Lehdistönvapaus-indeksi tarkastelee median vapauden toteutumista yhteensä 180 maassa.

Eniten indeksin mukaan lehdistönvapaus heikkeni Puolassa. Maan konservatiivihallituksen puuttuminen median toimintaan pudotti maan 18. sijalta sijalle 47.

Nationalismin ja toimittajiin kohdistuvan uhkailun lisääntyminen vaikuttivat Ruotsin ja Saksan sijoituksiin. Ruotsi putosi viidenneltä sijalta kahdeksanneksi ja Saksa päätyi 16. sijalle.

– Pakolaiskeskustelu on kärjistänyt tilannetta kaikkialla Euroopassa. Vihapuhe ja toimittajien uhkailu on yleistynyt myös meillä Suomessa, toteaa Toimittajat ilman rajoja - järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen.

Nousiaisen mukaan sananvapaus on kaventunut globaalisti, mutta valonpilkahduksiakin on. Arabikevään alkupisteen Tunisian sijoitus parani peräti 26:lla edellisvuodesta. 96. sijalta on kuitenkin vielä matkaa vapaaseen mediaan.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Onnettomuudet

Rakenteet romahtivat kesken joulukonsertin Vaasassa – seitsemän sairaalaan

Lähdesuoja

HS: Poliisi teki kotietsinnän Viestikoekeskuksesta kirjoittaneen toimittajan kotiin

Kotimaan uutiset

Sanoman hallitus pyysi HS:ltä selvitystä tiedustelu-uutisoinnista

Kansallisen turvallisuuden vaarantaminen

Asiantuntijat: Media teki tehtävänsä vuotouutisessa