Pelkosenniemen uuden koulun sijainnista kiistellään - neljä valtuutettua Pyhätunturin kannalla

Suurin osa kunnanvaltuutetuista haluaa, että uusi koulu rakennetaan kirkonkylälle. Yle Rovaniemen kyselyssä neljä valtuutettua oli Pyhätunturin kannalla. Pelkosenniemi on varannut 30 000 euroa uuden koulun suunnitteluun. Vanha koulu kärsii huonosta sisäilmasta.

Pyhätunturi (Talviurheilukeskus)
Pelkosenniemen koulu
Pelkosenniemellä selvitellään yhä vanhan koulun peruskorjaamista. Koulun huono sisäilma on ajanut oppilaat ja opettajat väistötiloihin. Myös koulurakennuksessa toimiva kirjasto on evakossaJorma Korhonen / Yle

Päätöstä uuden koulun rakentamisesta ei ole Pelkosenniemellä vielä tehty, mutta uuden koulun suunnittelu on aloitettu. Vaihtoehtona on yhä myös vanhan koulun peruskorjaaminen.

Vanhan koulun korjaamisen arvioidaan maksavan noin miljoona euroa, kun taas uuden rakentamiseen menisi neljä miljoonaa euroa. Sisäilmaongelmista kärsivän vanhan koulun oppilaat ovat jo väistötiloissa. Myös koulurakennuksessa toiminut kirjasto toimii nyt toisaalla.

Yle Rovaniemi kysyi kunnanvaltuutetuilta, mihin koulu pitäisi rakentaa, jos se rakennetaan. Kysely tavoitti kaikki valtuutetut lukuunottamatta perussuomalaisen Marjukka Parviaisen varahenkilöä. Parviainen on jättänyt kaikki luottamustehtävät Pelkosenniemellä.

Neljästätoista tavoitetusta valtuutetusta neljä pitää Pyhätunturia parhaana paikkana uudelle koululle. Yhdeksän kannattaa koulun rakentamista kirkonkylään. Vasemmistoliiton Hannu Oikarinen ei halunnut ottaa kantaa sijaintiin, vaan haluaa vielä nähdä tarkempia kustannuslaskelmia koko kouluruletista.

Koulu Pyhälle - satsaus tulevaisuuteen

Keskustalaisista Heikki Honkanen ja Ahti Isojärvi ovat Pyhätunturin kannalla. Ajatusta tukevat myös perussuomalainen Kari Keto ja sitoutumaton Tero Luoma-aho. He pitävät koulun sijoittamista Pyhätunturille hyvänä tulevaisuuden ratkaisuna.

– Koulun yhteydessä voisi olla liitännäistiloja kuten päiväkoti ja liikuntatilat. Liikuntatiloja voisivat korvausta vastaan käyttää matkailijat, leirikoululaiset ja erilaiset treeniryhmät. Näin hanke tulisi edullisemmaksi, kun olisi useampia maksajia, Ahti Pyhäjärvi visioi.

Kari Keto kannattaa Pyhätunturia myös toisesta syystä.

– Koulu olisi keskellä kolmen kunnan aluetta; Pelkosenniemeä, Sodankylää ja Kemijärveä. Keskittymässä on aika paljon asukkaita, Keto pohtii.

Pyhää kannattavat arvioivat, että matkailuun niveltäminen voisi edesauttaa uuden koulun rahoittamista. Sijoittajiakin voisi löytyä.

Vanhan korjaus yhä mahdollista

Kari Keto on uuden koulun kannalla, mutta ei käännä selkäänsä vanhan koulun peruskorjaamisellekaan.

– Näen sen järkevänäkin, mutta vanhana rakennusmiehenä pelkään korjaamisen onnistumista. Täytyy vain olla sellaiset henkilöt tutkimassa, että asia tulee varmasti kuntoon ja luotettavasti hoidetuksi, hän sanoo.

Jos keskustalaiset Honkanen ja Isojärvi vievät uutta koulua Pyhätunturille, niin puoluetoverit Annika Kostamo, Jani Jaakkola ja Jouni Tervo ovat ehdottomia: koulu pitää rakentaa kirkonkylälle. Pyhätunturille satsataan jo muutenkin, sanoo Jaakkola.

– Me olemme kylien ihmisten varoilla tukeneet Pyhätunturia jo vuosikymmeniä. En halua, että siirtäisimme vielä koulunkin sinne. Sehän tarkoittaisi, että omilla päätöksillämme tyhjennämme sivukylät tai ainakin nopeutamme niiden tyhjenemistä. En ole sellaiseen valmis.

Jaakkola ei ota kantaa siihen, onko järkevämpää rakentaa uusi kuin peruskorjata vanha. Sen sijaan Vasemmistoliiton Janni Salmelalla on asiaan selvä kanta.

– Uusi koulu on ainoa oikea vaihtoehto ja rakennettuna nimenomaan kirkonkylälle.

Vihreiden Arto Keto-Tokoi on samoilla linjoilla.

– Jos se rakennattaisiin Pyhätunturillle, niin Kairalan ja Luiron kylien oppilaille tulisi aika pitkä koulumatka. Se pitenisi liki puolella eli olisi suuntaansa nelisenkymmentä kilometriä. Se pidentäisi kohtuuttomasti joidenkin oppilaiden koulupäivää.