1. yle.fi
  2. Uutiset

Droonilla tutkitaan korkeiden rakennusten lämpövuotoja – asiantuntija suhtautuu kosteusmittauksiin varauksella

Ammattikäyttöön tarkoitettuja drooneja eli miehittämättämiä ilma-aluksia käytetään apuna muun muassa kosteusvaurioiden etsimiseen.

Kotimaan uutiset
Drone ilmassa
Kare Lehtonen / Yle

Miehittämättömien ilma-alusten eri käyttötarkoitukset laajenevat kovaa vauhtia. Drooneja käytetään jo apuna korkeiden rakennusten kuntokartoituksiin.

Lappeenrantalaisyritys käyttää noin 20 000 euroa maksavaa kopteria apuna erilaisten lämpövuotojen havaitsemiseen rakennuksissa. Vuodot havaitaan kopteriin kiinnitettävän lämpökameran avulla. Robo Services Oy:n Pentti Kokin mukaan lämpökameralla voidaan havaita myös rakennuksen kosteusvaurioita.

– Lämpökameralla pystytään havaitsemaan rakennuksen ulkoseinän ja väliseinän välissä oleva kosteus. Kameralla näkee muun muassa, jos elementtien saumat vuotavat tai seinässä on kylmäsiltoja, kertoo Kokki.

Kylmäsilta tarkoittaa, että jostakin tietystä kohdasta häviää lämpöä enemmän.

Asiantuntija suhtautuu kosteusmittauksiin varauksella. Turun yliopiston professori Tuula Putuksen tiedossa ei ole, että lämpökameralla voisi havaita rakennuksen kosteutta. Putuksen tiedossa on, että lämpökameralla on mitatty yleisemmin rakennusten lämpövuotoja.

Drooni kuljettaa mittavälineen korkeuksiin

Droonin käyttötapoja voidaan muokata siihen liitettävien mittalaitteiden mukaan. Kokki kertoo, että laitteeseen pystyy kiinnittämään erilaisia sensoreita tarpeiden mukaan.

– Ideahan tässä on se, että meillä on alusta, jolla mittalaitteet saadaan kuljetettua kohteeseen. Droonin lämpökameraa voidaan käyttää avuksi myös esimerkiksi ihmisten etsinnöissä.

Kokin mukaan drooni pystyy kerralla lentämään maksimissaan 40 minuuttia. Akun varauksen laskiessa riittävän alas, kopteri laskeutuu automaattisesti sen lähtöpaikkaan.

Markkinoilla on jo olemassa drooniin tarkoitettuja kameroita, joilla pystytään seuraamaan esimerkiksi pellolla olevan sadon kypsymistä. Kamera näyttää missä vettä tai typpeä on liikaa.

Toistaiseksi Suomessa ei tarvitse olla lentolupakirjaa droonin lennättämiseen. Ammattikäyttöön tarkoitettujen ilma-alusten lennättämiseen riittää ilmoitus Liikenteen turvallisuusvirasto Trafille. Nykyiset ilmailumääräykset edellyttävät kuitenkin, että lennättäjän on pidettävä jatkuvasti näköyhteys kopteriin.

Lue seuraavaksi