Tutkija: Nykyisillä nimillä kokoomuksen puheenjohtajakisasta ei isoa kilpailua saa

Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin ympärillä käydään yllättävän paljon keskustelua, sanoo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Jokisipilän mukaan nykyisellä asetelmalla kokoomuksen puheenjohtajakisasta ei saa kovin isoa kilpailua aikaiseksi.

Aamu-tv
Turun yliopiston politiikan tutkija Markku Jokisipilä.
Miltä kokoomuksen tilanne vaikuttaa? Puhelimessa eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin aseman syvemmästä horjumisesta on turha puhua, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Jokisipilän mielestä asetelman muuttuminen edellyttäisi Petteri Orpon tai Jan Vapaavuoren ilmoittautumista puheenjohtajakisaan.

– Kummastakaan asiasta ei ole havaittavissa merkkejä, Jokisipilä sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Jokisipilä pitää hivenen yllättävänä kokoomuksen eduskuntaryhmästä kuulunutta Stubbin kritiikkiä. Hänen mukaansa kokoomuksella on Stubbin johdolla mennyt vähintään kohtuullisesti Stubbin johdolla.

– Vuoden 2015 eduskuntavaalien tulosta voi ainakin pitää jonkinlaisena torjuntavoittona puolueen kannalta. Sitten Sipilän hallituksen talouspolitiikka on ollut sellaista, että kokoomus ainakin pystyy elämään sen kanssa.

Kritiikin taustalla saattaakin olla poliittisen kulttuurin muutosta, jossa puolueen puheenjohtajaan kohdistuu entistä kovempia vaatimuksia, Jokisipilä puntaroi.

– Ei riitä, että hoitaa hommansa, vaan se pitäisi hoitaa erityisen erinomaisesti.

Tähän mennessä Stubbin ainoaksi haastajaksi kokoomuksen puheenjohtajakisaan on ilmoittautunut ensimmäisen kauden kansanedustaja Elina Lepomäki.

– Jos näillä nyt esillä olleilla nimillä mennään, niin siitä ei kovin isoa kilpailua saada aikaiseksi.

Poikkeava marssijärjestys ihmetyttää

Hallituksessa on viime päivinä aiheuttanut eripuraa suunnitelma taksiliikenteen vapauttamisesta. Jokisipilän mukaan kiistassa on kyse siitä, miten puolueet tulkitsevat hallitusohjelman liitteessä olevaa kirjausta.

– Perussuomalaisten tulkintana vaikuttaa olevan, että he ovat hallitusohjelmassa sitoutuneet liikennealan laajan uudistuksen edellyttämiin selvityksiin. Vasta näiden selvitysten perusteella tehdään mahdollisia ratkaisuja, jos tehdään.

– Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) puolestaan meni askeleen pitemmälle esitellessään lainsäädäntöhanketta ja esitteli jo, mitä liitteessä esitetyt uudistukset voisivat käytännön tasolla olla, Jokisipilä sanoi.

Jokisipilä sanoi ihmettelevänsä tavallisuudesta poikeavaa etenemistapaa lainsäädäntöhankkeessa.

– Nyt ollaan lähettämässä lausuntokierrokselle sellaista lainsäädäntöhankeluonnosta, josta ilmiselvästi hallituksen sisällä ei ole keskusteltu niin paljon, että hallituksella olisi tähän yhteinen kanta.