Uuden tupakkalain ennustetaan lisäävän alkoholin tuontia – "Sitten ollaan yötä ja tuodaan viinat myös"

Hallitus haluaa vaikeuttaa tupakan tuontia Venäjältä Suomeen. Tupakan tuontiin tulossa oleva aikaraja aiheuttaisi kokeneen Venäjän kävijän mielestä sen, että matkailijat toisivat samalla myös alkoholia Suomeen.

terveys
Suomeen tulijoilta takavarikoitua tupakkaa Nuijamaalla.
Tommi Parkkinen / Yle

Eduskunta käsittelee parhaillaan useita tiukennuksia tupakkalakiin. Esimerkiksi Venäjältä ei enää saisi tuoda tupakkaa, jos matka kestää vähemmän kuin vuorokauden. Alkoholin tuonti edellyttää puolestaan jo nyt viipymistä Venäjällä yli 20 tuntia. Imatralainen Mirva Sukhanov suhtautuu kaavailtuun lain kiristykseen epäilevästi.

– Jos laki muuttuu, niin suomalaiset viipyvät Venäjällä pidempään ja tuovat viinat myös. Veikkaan, että alkoholin tuontimäärät kasvavat.

Veikkaan, että alkoholin tuontimäärät kasvavat.

Mirva Sukhanov

Mirva Sukhanov käy itse Venäjällä noin kerran viikossa ja tuo tupakkaa omaan käyttöön.

– Lainsäätäjille lähettäisin sellaisia terveisiä, että kannattaisi miettiä asiaa kaksi kertaa.

Kimppakämppä Svetogorskissa mahdollistaa edullisen yöpymisen

Mirva Sukhanov ja lähes 10 muuta suomalaista ovat kimpassa vuokranneet tilavan asunnon Imatran naapurikaupungista Svetogorskista. Imatran keskustasta on linnuntietä matkaa Svetogorskiin alle 10 kilometriä.

– Asunto mahdollistaa jo nyt edullisen yöpymisen kaupungissa ja alkoholin tuonnin Suomeen. Osa vuokralaisista odottaa tietoa tupakkalain kiristyksistä ja päättää sen jälkeen, pitävätkö asunnon, kertoo Venäjällä 20 vuotta reissannut Sukhanov.

Tupakkain uudistus on valiokuntakäsittelyssä. Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan toukokuussa.

TNS Gallupin mukaan suomalaiset matkustajat toivat ulkomailta Suomeen vuonna 2015 noin 606 miljoonaa savuketta. Viimeisen vuoden aikana Venäjältä ilmoitettiin ostetuksi 130 miljoonaa savuketta. EU:n ulkopuolelta saa tuoda omaan käyttöön tai lahjaksi 200 savuketta.