1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Maailman tehokkain sähköauto Toroidion siivitti Pasi Pennasen muotoilupalkinnon voittajaksi

Muotoilun Ornamo-palkinnon saa tänä vuonna automuotoilija, maailman tehokkaimmaksi sähköautoksi tituleeratun Toroidion-konseptiauton luoja Pasi Pennanen. Voittajan valinnut sisustusarkkitehti Simo Heikkilä antaa Pennaselle tunnustusta taitavasta kädenjäljestä ja kamppailusta suomalaisen teollisen muotoilun hegemonian puolesta.

Talous
Toroidon 1MW Concept
Toroidon

Voittajan kolmen finalistin joukosta valinnut Simo Heikkilä kuvaa Pasi Pennasen omaavan harvinaisen vahvan plastisen muototajun, joka on kulminoitunut hänen uusimmassa Toroidion-projektissaan.

Täälläkin vielä osataan, kunhan uskalletaan.

Simo Heikkilä

– Sähköautot ovat jo tätä päivää, mutta Pennanen on pitkäjänteisyydellään ja automaailmaa kohahduttaneella teknisellä innovaatiollaan ottanut valtavan loikan. Se kertoo selkeästi, että täälläkin vielä osataan, kunhan uskalletaan, luonnehtii Heikkilä.

Jaguarin suunnittelijana maailmanmaineeseen noussut jyväskyläläislähtöinen Pasi Pennanen paljasti vuosi sitten Monacon autonäyttelyssä konseptiautonsa, Toroidion 1MW:n. Sitä kutsutaan maailman tehokkaimmaksi sähköautoksi.

Akun vaihto yhtä helppoa kuin kaasupullon vaihto

Toroidionin taustalla on täysin uudenlainen sähkömoottoriratkaisu sekä nopea akunvaihtotekniikka, jota Pennanen vertaa kaasupulloon.

Samalla vältytään sähköverkon kuormitustilanteilta.

Pasi Pennanen

– Kaasupullon käyttäjän ei tarvitse viedä grilliään tai asuntovaunuaan huoltoasemalle tankattavaksi – miksi siis autoilijankaan pitäisi? Sähköauton akun voi tekniikkamme avulla ladata itselleen sopivana ajankohtana, ilman jonottelua huoltoasemalla vesisateessa. Samalla vältytään sähköverkon kuormitustilanteilta, perustelee Pennanen.

Pasi Pennanen valmistui Suomen ensimmäiseksi automuotoilijaksi vuonna 1997. Hän lähti kehittämään Toroidionia täysin puhtaalta pöydältä. Kehitystyön pohjana on ollut ajatus siitä, millaisella autolla mies itse haluaisi liikkua.

Toroidionia ja Teslaa yhdistää vain sähkö

Ekologisuuden lisäksi sähköauton on oltava vähintään yhtä mukava käyttää kuin polttomoottoriautoakin – vauhtia unohtamatta. Toroidion-konseptiautossa on neljä sähkömoottoria, joiden yhteenlaskettu teho on 1000 kW eli 1341 hevosvoimaa.

Toroidionin ahkeraa vertailua yhdysvaltalaiseen sähköauto Teslaan Pennanen pitää osittain turhana.

– Autoissa on yhteistä se, että ne kulkevat sähköllä. Muutoin ratkaisut ovat täysin omanlaisiaan.

Toroidion valmistetaan Suomessa ja sen kasvutavoitteet ovat korkealla. Pennanen arvioi yrityksen työllistävän lukuisia autoilualan ammattilaisia lähivuosina.

Pennasen muotoilujälkeä voi ihastella Jaguar F-Typessä.
Pennasen muotoilujälkeä voi ihastella Jaguar F-Typessä.Pasi Pennanen Design
Autojen lisäksi Pasi Pennanen on muotollut myös veneitä: Maestro 39 Club Sport.
Autojen lisäksi Pasi Pennanen on muotollut myös veneitä: Maestro 39 Club Sport.Pasi Pennanen Design
Pennasen järeämpää suunnittelujälkeä edustaa Sisu Defence -auto.
Pennasen järeämpää suunnittelujälkeä edustaa Sisu Defence -auto.Pasi Pennanen Design

Ehdolla resurssiviisaat ratkaisut

Aiemmin Muotoilijat-palkintona tunnettu Ornamo-palkinto jaetaan nykyisessä muodossaan toista kertaa. Palkinnolla halutaan tehdä näkyväksi ajankohtaista muotoilua.

Kolmea finaaliehdokasta yhdisti kestävät muotoiluratkaisut tekstiili- ja autoteollisuudessa. Pasi Pennasen lisäksi ehdokkaina olivat tekstiiliyritys Saana ja Olli sekä tekstiilisuunnittelija Pirjo Kääriäinen.

Tekstiilisuunnittelijapari Saana Sipilä ja Olli Sallinen on luonut uuden sisustustekstiilibrändin ja nostaa hampun profiilia raaka-aineena. Suunnittelussa hyödynnetään kansanperinnettä nykyaikaisella otteella. Yrityksellä on oma täysin kotimainen tuotantoverkosto.

Tekstiilisuunnittelija Pirjo Kääriäinen tutkii Aalto-yliopistossa muun muassa selluloosan mahdollisuuksia tekstiilien raaka-aineena. Kääriäisen monialainen yhteistyö on ehtinyt synnyttää muun muassa puuvillan kierrätyksen mullistavan menetelmän. Se palkittiin helmikuussa 300 000 euron H&M:n Global Change Award -palkinnolla.