Ennätysmäärä turvapaikanhakijoita lähtenyt Suomesta alkuvuonna vapaaehtoisen paluun järjestelmän avulla

Noin 450 irakilaista ja yli 200 albanialaista turvapaikanhakijaa on palannut takaisin kotimaihinsa niin kutsutun vapaaehtoisen paluun järjestelmän avulla yhdeksän viime kuukauden aikana. Kaikkiaan Suomesta on järjestelmän avulla lähtenyt yli 900 turvapaikanhakijaa.

Kotimaa
Turvapaikanhakijat.
Turvapaikanhakijoita Maahanmuuttovirastossa. Milla Vahtila / Yle

Lähes 900 turvapaikanhakijaa on lähtenyt Suomesta takaisin kotimaahansa niin kutsutun vapaaehtoisen paluun järjestelmän kautta. Maahanmuuttoviraston mukaan alkuvuoden aikana tällaisia palaajia on ollut ennätysmäärä.

Helmi- ja maaliskuun aikana vapaaehtoisesti lähteneitä oli noin 350. Eniten Suomesta lähti irakilaisia takaisin. Maaliskuussa toiseksi eniten vapaaehtoisia palaajia oli Albaniaan ja kolmanneksi eniten Afganistaniin, Maahanmuuttovirasto kertoo.

Maahanmuuttoviraston mukaan valtaosa järjestelmän avulla palanneista on perunut turvapaikkahakemuksensa. Noin neljännes palanneista on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Vapaaehtoinen paluu -järjestelmässä turvapaikanhakijalle katetaan lentolipusta ja muut matkustamisesta koituvat kulut. Tämän päälle kotimaahansa palaava turvapaikanhakija voi saada harkinnanvaraista paluuavustusta. Sen suuruus vaihtelee paluumaasta riippuen.

– Lähes 80 prosenttia palaajista on saanut korkeintaan 200 euroa paluuavustusta matkalippujen lisäksi, Maahanmuuttovirasto kertoo.

Vapaaehtoisen paluun tilastoissa eivät näy turvapaikanhakijat, jotka ovat palanneet omin varoin tai poliisin palauttamina takaisin kotimaihinsa. Tällaisia henkilöitä on Maahanmuuttoviraston mukaan ollut paljon.