Fidel Castro pohdiskeli kuolemaansa harvinaisessa puheessa

Castron julkinen esiintyminen oli pisin vuosikausiin. Entinen presidentti puhui Kuuban kommunistipuolueen jäsenille puoluekokouksessa, jossa sinetöitiin hänen veljensä Raúlin jatko puolueen johdossa.

Ulkomaat
Fidel Castro pitää puhetta siniseen verkkatakkiin pukeutuneena.
– Ehkä tämä on yksi viimeisistä kerroista, kun puhun tässä huoneessa, Fidel Castro sanoi puheessaan tiistaina. Omara Garcia Mederos / ACN

Kuuban entinen johtaja Fidel Castro, 89, palasi tiistaina julkisuuteen pitämään harvinaisen puheen, jossa hän viittasi omaan ikääntymiseensä ja lähestyvään kuolemaansa.

– Kohta täytän 90 vuotta. En ikinä kuvitellut, että niin kävisi, eikä se oli minkään työn tulosta vaan silkka kohtalon oikku. Kohta minulle käy kuin muillekin, jokaisen vuoro tulee, muuta Kuuban kommunismin ideat säilyvät, Castro sanoi.

Viime vuodet pääosin julkisuutta vältellyt Castro puhui Kuuban kommunistisen puolueen puoluekokouksessa. Kokouksessa ilmoitettiin, että eläköityneen vallankumousjohtajan pikkuveli Raúl Castro, 84, jatkaa toiselle kaudelle kommunistipuolueen johdossa, sen pääsihteerinä.

Raúl Castro on myös Kuuban presidentti. Tästä virasta hänen odotetaan luopuvan vuonna 2018, mutta tiistain päätös varmistaa, että sen jälkeenkin hän voi pitää itsellään ainakin yhtä vaikutusvaltaisen aseman kuin presidenttinä.

Lähteet: AP, Reuters