Maataloustukia maksettu yli miljardi euroa, myöhässä enää murto-osa

Maaseutuviraston mukaan viime vuodelta on maksamatta 400 miljoonaa euroa tukia.

Kotimaa
Traktorimarssi
Maanviljelijät osoittivat mieltään Senaatintorilla 11. maaliskuuta. Mauri Ratilainen / AOP

Maanviljelijöiden tukirästeistä noussut julkinen äläkkä on jättänyt varjoonsa sen tiedon, että valtaosa eli yli miljardi euroa viime vuodelle myönnettyjä maataloustukia on jo siirtynyt viljelijöiden tileille.

Maaseutuviraston kirjanpidon mukaan vuoden 2015 tukia on maksettu jo noin 1,15 miljardia euroa, ja maksamatta on edelleen noin 400 miljoonaa euroa tukia, siis noin neljännes. Nämä on määrä maksaa viljelijöille kesäkuun loppuun mennessä.

Myöhässä oleva tukisumma on kuitenkin selvästi pienempi, sillä osa tuista maksetaan normaalistikin vasta seuraavan vuoden puolella. Maaseutuviraston mukaan varsinaisesti ovat enää myöhässä EU:n lammas- ja vuohipalkkiot ja eläinten hyvinvointikorvaukset, yhteensä 63 miljoonaa euroa. Aiemmin luvatun huhtikuun sijaan ne maksetaan kesäkuussa.

Etenkin maito- ja muut eläintilat ovat kärsineet myöhästymisistä pahastikin. Ahdinkoa on lisännyt tuottajahintojen lasku ja Venäjän vastapakotteet, mikä on tyrehdyttänyt elintarvikeviennin itänaapuriin.

Grafiikka

Maataloustukea saa vajaat 60 000 tilaa

Kaikkiaan vuoden 2015 tuille on budjetoitu noin 1,71 miljardia euroa. Yllä kerrottuihin tukiin ei ole laskettu mukaan maidon kuukausittaisia tukitilityksiä tiloille, ns. maitomaksuja. Kaikkiaan erilaisia viljelijätukia on kymmeniä.

Maataloustukea saa noin 58 000 tilaa. Keskimääräinen tuki tilaa kohden on vajaat 30 000 euroa vuodessa, mutta se vaihtelee tilakoon ja tuotantosuunnan mukaan erittäin suuresti muutamasta kympistä satoihin tuhansiin euroihin. Viime vuoden suurin yksittäinen viljelijätuki oli 695 000 euroa.

Tämän vuoden tukien hakuaika alkaa toukokuussa ja maksatukset käynnistyvät syksyllä. Tosin tukiennakkoja maksetaan osin jo tässä kuussa ja ensi syksynä ehkä jopa korotettuna.

– Nyt tehdään töitä sen eteen, että mahdollisimman suuri osa tuista pystytään maksamaan jo tänä vuonna ja mieluummin korotettuna. EU-tasolla tehdään töitä, että on oikeus maksaa viljelijöille korotettuja ennakoita ensi syksynä, sanoo maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

EU:n komissio päättää tukiennakoiden korotuksista ja aikaistuksista todennäköisesti kesällä.