1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Opettajien pinna loppui Kokkolassa: "Ongelmat ja sisäilmaoireilut jatkuneet yli 20 vuotta"

Osa opettajista vie Länsipuiston koulun sisäilmaongelman aluehallintovirastoon. He ovat pettyneet tehtyihin tutkimuksiin ja kokevat, että ongelmaa on vähätelty vuosien ajan.

Kotimaan uutiset
Kokkolan Länsipuiston koulu.Anssi Leppänen / YLE

Vuodenvaihteessa yksityinen firma, IdeaStructura, tutki Länsipuiston koulussa parikymmentä tilaa ja totesi ilmastoinnin toimineen vain puolella teholla jo vuosia. Kosteus- tai homeongelmia rakennuksessa ei yrityksen mukaan ole.

Kokkolan kaupunki on saanut osan vioista korjattua. Lisäksi kuntotutkimuksen tehnyt yritys on antanut kaupungille noin 30 toimenpiteen korjauslistan.

Kaikki opettajat eivät ole tutkimukseen kuitenkaan tyytyväisiä, sillä osa henkilökunnasta oireilee edelleen. Vuosien varrella osa on kärsinyt allergiaoireista, ihottumasta, yskästä, pääkivusta ja flunssankaltaisista oireista.

Aluehallintovirastolle lähettämässä vetoomuksessa he vaativat perusteellisia kosteus- ja sisäilmatutkimuksia. Reilun kahdenkymmenen opettajan allekirjoittamassa kirjeessä muistutetaan myös, että koulun sisäilmaongelmat ovat jatkuneet yli 20 vuotta.

Puhtaat tilat ja terveystutkimukset?

Koulua on korjattu muutamaan otteeseen parinkymmenen vuoden aikana. Raporttien mukaan ensimmäiset opettajat oireilivat koulussa ennen vuotta 1993, jolloin koulussa tehtiin laajennus ja peruskorjaus.

Opettajat arvostelevat myös 90-luvulla tehtyjä korjauksia. Ne on toteutettu heppoisesti, vetoomuksessa todetaan. Esimerkiksi musiikkiluokassa, jossa todettiin kaupunginhallituksen pöytäkirjan mukaan vuonna 1997 homeongelmia, on todettu opettajien saavan oireita edelleen.

Nyt opettajat haluavat oireileville opettajille ja oppilaille puhtaat työtilat ja kunnon terveystutkimukset. Reilun puolen vuoden sisällä tehtyjen tutkimusten perusteella koulussa on ollut oireilevia ihmisiä kymmenkunta.

Länsipuiston koulurakennuksessa ovat sekä yläkoulu että Yhteislyseon lukio. Henkilökuntaa ja oppilaita Länsipuiston koulussa on noin kahdeksansataa.

_Artikkelia täsmennetty 22.04.16 16.30 opettajien lukumäärää koskevalla määrittelyllä. _*Osa *opettajista vie Länsipuiston koulun sisäilmaongelman aluehallintovirastoon.