Talvi yllätti autoilijat Kuopiossa keskellä kevättä – "Se oli aika katastrofi!"

Aura-autojen kuljettajat näpäyttivät aamun tapahtumista autoilijoita, jotka eivät huomioineet muuttunutta keliä millään tavalla.

liikenne
Lunta on satanut aamun aikana Kuopion seudulla
Juha Vauhkonen / Yle

Kun kuorma-autonkuljettaja Joona Laitinen lähti aamun työvuoroonsa Kuopion kunnossapidossa, hänen piti ryhtyä poistamaan kaduilta hiekoitussoraa.

Toisin kävi: sade oli muuttunut yön aikana lumeksi ja aamuun mennessä kaupunkiliikenne oli mennyt täysin sekaisin.

– Aamu meni autoja pelastellessa. Ihmiset olivat ajaneet juuri pahimpiin ylämäkiin ja autoja työnneltiin koko aamu, Laitinen kertoo.

Kollega Mika Itkonen sanoo osanneensa varautua siihen, että keliolot saattavat vielä huhtikuun lopuillakin muuttua. Aamuliikenteeseen lähteneet eivät kaikesta päätellen osanneet.

– Suurin osa oli kesärenkailla. Rinnepaikoilla oli aika katastrofi! hän puuskahtaa.

Työnjohtaja Hannu Koposen mielestä moni autoilija ajoi kelioloihin nähden kohtuuttoman kovaa. Ihmisten olisi myös pitänyt hänen mielestään miettiä vaihtoehtoisia ajoreittejä varsinkin, jos työmatkalla on jyrkkiä mäkiä.

Juuttuneiden autojen lisäksi kunnossapito on saanut puheluita katkenneista ja teille pudonneista puiden oksista ja sähkölinjoista.

Meteorologi: Saattaa olla luvassa lisääkin!

Vielä puolenpäivän aikaan varsinkin kevyen liikenteen väylillä oli paljon loskaa. Auraaminen on ollut hidasta, koska iso osa kuntatekniikkaliikelaitos Mestarin kalustosta oli ehditty muuntaa hiekanpoistoon sopivaksi.

– Se on muutaman tunnin revohka vaihtaa alusterät alle, että päästään auraamaan. Puolenkymmentä autoa saatiin pääväylille liikkeelle ja vielä muutama auto poistamaan harjoilla kevyen liikenteen väyliltä loskaa, kertoo työnjohtaja Hannu Koponen.

Ensi yönä kunnossapidon miehillä on tarkoitus jälleen jatkaa hiekanpoistoa. Sääennusteen mukaan räntä- ja lumikuuroja saattaa kuitenkin vielä ilmaantua urakkaa hidastamaan.

– Säätyyppi pysyy viileänä ja yöpakkasia saattaa tulla. Jos tienpinnat ovat märkiä, ne voivat jäätyäkin öisin, meteorologi Antti Jylhä-Ollila sanoo.