1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hollantilaistuomioistuin vapautti Venäjän kymmenien miljardien korvauksista

Hollannissa tehty päätös voi vaikuttaa Belgian ja Ranskan tuomioistuinten langettaviin päätöksiin.

Ulkomaat
Mihail Hodorkovski katsoo ylävasemmalle. Hänellä on tumma puku ja kravatti. Tausta on sininen. Taustakankaassa näkyy lyhenne SEF 2015, joka tulee sanoista Swiss Economic Forum 2015.
Mihail Hodorkovski. Peter Schneider / EPA

Hollantilainen tuomioistuin on vapauttanut Venäjän noin 43 miljardin euron korvauksista öljy-yhtiö Jukosin osakkeenomistajille. Haagin käräjäoikeuden mukaan Haagin välitystuomioistuin ei voi tuomita Venäjää korvauksiin.

Käräjäoikeuden mukaan välitystuomioistuin ei ole riidassa toimivaltainen, koska korvaus perustuu energiasopimukseen, jonka Venäjä on allekirjoittanut, mutta jota ei ole saatettu kansallisesti voimaan.

Haagissa toimiva välitystuomioistuin tuomitsi Venäjän maksamaan noin 43 miljardin euron korvaukset neljälle kantajalle kesällä 2014. Välitystuomioistuimen mukaan Venäjä kaappasi Jukosin valtiolle väitteillä maksamattomista veroista. Jukos siirtyi Venäjälle vuonna 2003.

Suurin osa Jukosista siirtyi valtion öljy-yhtiön Rosneftin hoteisiin.

Haagin käräjäoikeuden päätös voi vaikuttaa Belgian ja Ranskan tuomioistuinten päätöksiin. Molemmissa maissa tuomioistuimet ovat antaneet neljälle kantajalle oikeuden takavarikoida Venäjän valtion varoja menetyksiään vastaaan.

Neljää kantajaa edustava yhtiö sanoo, että se aikoo valittaa Haagin käräjäoikeuden päätöksestä.

Jukosin entinen pääjohtaja Mihail Hodorkovski ei ole yksi kantajista.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi