"Tekisi mieli mennä ulos ja huutaa, että en saa lapsia vaikka haluaisin"

Joka viides suomalaispariskunta kärsii tahattomasta lapsettomuudesta. Silloin ulkopuolisten hyväntahtoisetkin kommentit saattavat satuttaa. Turkulaiset Tiia Mäki ja Ville Jokinen tietävät, miltä tuntuu, kun joutuu elämään jatkuvassa odotuksessa.

terveys
Tiia Mäki ja Ville Jokinen
Paula Koskinen / Yle

Tiia Mäki ja Ville Jokinen asuvat vanhassa omakotitalossa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Talo on sininen – se on maalattu viime kesänä. Pihalla on keinu ja trampoliini.

Tällä hetkellä talossa asuvat kuitenkin vain Tiia, Ville ja labradorinnoutaja Hunaja. Keinu ja trampoliini ovat käytössä joka toinen viikonloppu: niitä käyttävät Villen lapset, 6-,7- ja 11-vuotiaat pojat.

Haluamme, että meistä tulee ihan oikea perhe, eikä mikään viikonloppuperhe.

Tiia Mäki

Kolme vuotta yhdessä eläneet Tiia ja Ville ovat jo pitkään halunneet yhteisen lapsen. He ovat käyneet lapsettomuushoidoissa puolentoista vuoden ajan.

– Tiesimme aina, että jos aloitamme parisuhteen, haluamme yhteisiä lapsia. Haluamme, että meistä tulee ihan oikea perhe, eikä mikään viikonloppuperhe.

Osa ihmisistä on ajatellut, että kun perheessä on jo lapsia aikaisemman liiton kautta, ei yhteisille lapsille ole tarvetta. Ajatukset on kerrottu myös ääneen.

– Ei se tietenkään ole niin. Enhän minä ole heidän äitinsä, eikä Ville ole enää täyspäiväinen isä. Olen lapsille Villen vaimo, mutta haluan olla äiti, Tiia sanoo.

Osa neuvoista satuttaa

Tiia ja Ville ovat kertoneet lapsettomuushoidoistaan lähisukulaisille ja lähimmille ystäville. Työkavereissa kulkee raja – heille ei kerrota. Kommentit ovat olleet pääosin kannustavia, mutta välillä on raskasta.

– Puhun asiasta ihan mielelläni, mutta pitää myös osata kuunnella. Monesti ihmisellä on mielipide, jota hän haluaa väkisin tyrkyttää, Tiia sanoo.

– Välillä tekisi mieli mennä ulos ja huutaa ihmisille, että mä en saa lapsia. Mä haluaisin, mutta mä en saa! Haluaisin, että ihmiset heräisivät siihen hiljaiseen tuskaan, jota monet naiset kokevat kotonaan yksin.

Tiia Mäki ja Ville Jokinen
– Haluaisin, että ihmiset heräisivät siihen hiljaiseen tuskaan, jota monet naiset kokevat kotonaan yksin, Tiia sanoo. Paula Koskinen / Yle

Myös neuvojia riittää. Yleisimmin kehotetaan olemaan stressaamatta ja ajattelematta asiaa. Ihmiset vakuuttavat, että kyllä se lapsi sieltä tulee kun on tullakseen.

Kun joku sanoo, että älä ajattele asiaa, hän tavallaan kieltää minulta ne tunteet, joita asia herättää.

Tiia Mäki

Osa neuvoista tulee niiltä, joilla jo on lapsia. Parhaiten ymmärtävät sellaiset, jotka ovat joutuneet yrittämään itsekin, ennen kuin lapsia on saatu.

– Samalla, kun joku sanoo, että älä ajattele asiaa, hän tavallaan kieltää minulta ne tunteet, joita asia herättää, Tiia sanoo.

Tuttujen ja vähän tuntemattomampienkin tolvaisuja on oppinut kestämään, mutteivät ne siltikään hyvältä tunnu.

– Yleensä on helpointa vaan antaa olla. Jos toinen ei ole valmis ymmärtämään, ei häntä saa ymmärtämään, Tiia sanoo.

– On vaan itse kohteliaasti hiljaa ja jälkeenpäin miettii, että ei sekään yhtään ajatellut, mitä suustaan päästi. Ei ketään kuitenkaan tahallaan yritä loukata, Ville jatkaa.

Saa puhua

Kaikesta huolimatta Tiia ja Ville ovat sitä mieltä, että lapsettomuus on asia, josta on hyvä puhua. Silti tuntuu, etteivät muut voi ymmärtää asiaa.

– Joku puhui jossain, että kärsii lapsettomuudesta, mutta se on asia, jonka voivat ymmärtää vain ne ihmiset, jotka ovat itse kokeneet sen. Se oli helpottavaa tajuta. Miksi yritän saada ihmisiä ymmärtämään, kun eivät he varmaan voi sitä ikinä ymmärtää?

Tiia kertoo, että lapsettomuutta helpompi asia muille ihmisille on jopa hänen saamansa keskenmeno.

– Mutta se, että ei vaan tule lapsia. Ei ihmiset tiedä, mitä se tarkoittaa. Kommentoidaan, että onhan sulla aikaa, olet vielä nuori. Lapsia saadaan vielä 45-vuotiaanakin.

Vaikeinta on odottaminen

Arkea rytmittää odottaminen. Ensin odotetaan kuukautiskiertoa, sitten odotetaan hoitoja. Sen jälkeen odotetaan, milloin voi tehdä raskaustestin. Ja kun testi on negatiivinen, odotetaan taas kuukausi.

Olisi helpompaa, jos tietäisin, etten voi saada lapsia.

Tiia Mäki

Monet pitävät hoidoista taukoa vain sen takia, että saavat olla jonkin aikaa ajattelematta asiaa.

– Olisi helpompaa, jos tietäisin, etten voi saada lapsia, Tiia sanoo.

Silloin asian ja siihen liittyvän surun ja menetyksen voisi käsitellä. Pariskunta voisi alkaa miettiä, miten jatkossa edetään.

– Kaikkein vaikeinta tässä on odottaminen. Ja ne jatkuvat pettymykset.