Alaikäinen verkkokauppayrittäjä suosittelee yrittäjyyttä – kunhan idea ja tuotteet ovat kunnossa

Kempeleläinen Valtter Tahkola aloitti yrittäjän uransa murrosikäisenä. Yrityksen perustaminen vaati isän apua, sillä alaikäisellä ei ole yrityksessä nimenkirjoitusoikeutta. Täysi-ikäisyyden saavuttanut nuori mies opiskelee lukiossa ja haaveilee yliopisto-opintojen ohelle yrityksen laajentamista.

talous
Kempeleläinen Valtter Tahkola elektroniikkamessuilla Hongkongissa huhtikuussa 2016.

Juuri 18 vuotta täyttänyt Valtter Tahkola aloitti yritystoiminnan kaksi vuotta sitten. Nuori mies huomasi, kuinka paljon kaveripiirissä oli tarvetta puhelimien korjaamiselle ja lisälaitteille. Tahkola aloitti verkkokaupan isänsä Harri Tahkolan auttaessa käytännön järjestelyissä.

Yrittäjyys alkoi kiinnostaa ylä-asteella.

– Olin aiemmin Kempeleessä yrittäjyysluokalla. Yrittäjyysluokalla opeteltiin yrittäjyyden alkeita ja kun pääsin ylä-asteelta, perustin verkkokaupan kesällä 2014, kertoo Tahkola.

Tärkeintä oli löytää yrityksen idea ja siihen sopivat tuotteet.

– Ensiksi tilaisin tuotteita myyntiin, ja siitä se sitten onneksi lähti hyvin liikkeelle, jatkaa Tahkola. Tahkolan Megan-yritys tuo maahan virallisena maahantuojana kiinalaista Leagoo-älypuhelinta.

Yrityksen perustaminen ala-ikäisenä vaatii sisua

Valtter Tahkola aloitti verkkokauppansa 16-vuotiaana. Suomessa yrityksen voi perustaa täysi-ikäinen. Alaikäinen voi olla yrityksen omistaja.

– Yrityksen perustamisessa oli aluksi ongelmia. Alaikäinen ei voi olla yrityksen hallituksessa saatikka toimitusjohtajana. Nimenkirjoitusoikeuttakaan ei ole, joten säästämistä tämä aluksi vaati.

– Isäni oli mukana, muuten yrityksen perustaminen ei olisi onnistunut, kertoo Valtter Tahkola.

Ei ole ruusuilla tanssimista

Parivuotinen yrittäjäkokemus on tuonut Tahkolalle odotettuja kokemuksia.

Olen toki aina tiennyt, että ei tämä ole mitään ruusuilla tanssimista tai helppoa.

Valtter Tahkola

– Olen toki aina tiennyt, että ei tämä ole mitään ruusuilla tanssimista tai helppoa. Haasteita on, mutta positiiviset puolet ja onnistumiset auttavat yrittäjyydessä. Aika pitkälti tämä on ollut sitä, mitä odotinkin, kertoo Tahkola.

– Itse tykkäsin jo poikasena seurata puhelimien kehitystä ja tutkin tarkkaan uusimmat mallit. Nyt saa siitä samasta itselleni elantoa, joten työ ja harrastus ovat samassa, kertoo Tahkola.

Laajentaminen pohdinnassa

Valtter Tahkola pyörittää verkkokauppaansa yksin. Ajatus on kuitenkin laajentaa toimintaa. Suunnitelmissa on myös oma myymälä.

– Jos toiminta tästä vielä kasvaa, ja siltähän tämä näyttää, niin tarvitsen työntekijän avuksi. Kesän jälkeen se selviää.

Yrittämisen ohella jatko-opinnot kiinnostavat.

– Aika alkaa olla kortilla. Käyn samalla Kastellin lukiota Oulussa, ja ajankäyttöongelman yrittäminen on tuonut mukanaan. Opiskeluja en aio jättää. Tarkoitus on jatkaa lukion jälkeen yliopistossa, päättää Tahkola.