1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiista uhkausviestistä palasi vuosien jälkeen oikeuteen – lakimiestä syytetään perättömästä lausumasta

Kotkan kaupunki sai vuonna 2009 tiedon sähköpostista, joka tulkittiin tappouhkaukseksi. Viestin lähettänyt mies syytti myöhemmin kaupunginjohtajaa kunnianloukkauksesta, mutta hävisi jutun oikeudessa. Nyt mies vaatii suuria korvauksia oikeudessa todistaneelta kaupunginlakimieheltä.

Kuva: Maija Tuunila / Yle

Lähes seitsemän vuotta sitten Kotkassa alkanut kiista uhkausviestistä on jälleen oikeuden käsiteltävänä. Kotkan kaupunginlakimies Marianna Ruonala vastaa torstaina alkavassa oikeudenkäynnissä syytöksiin perättömästä lausumasta tuomioistuimessa.

Sivillikanteen häntä vastaan on nostanut kaupungin entinen museomestari Asko Kervinen, joka irtisanottiin työstään vuonna 2004. Kervinen riitautti irtisanomisen, mutta hävisi jutun oikeudessa.

Perättömän lausuman lisäksi Kervinen syyttää Ruonalaa virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kervinen vaatii Ruonalalta ja kaupungilta yhteisvastuullisesti 300 000 euron korvauksia henkisistä kärsimyksistä. Ruonala kiistää kaikki syyteet.

Sähköposti tulkittiin tappouhkaukseksi

Tuorein juttu liittyy vuonna 2011 käytyyn oikeudenkäyntiin, jossa Kervinen syytti Kotkan kaupunginjohtajaa Henry Lindelöfia ja Kymen Sanomien toimittajaa törkeästä kunnianloukkauksesta. Syytteet kaatuivat sekä käräjä- että hovioikeudessa.

Todistajana jutussa kuultiin myös kaupunginlakimies Ruonalaa. Kervisen mielestä Ruonala osoitti tuolloin valheellisella todistelullaan Kervisen uhkaavuutta.

Uhkaavuus liittyy puolestaan sähköpostiviestiin, jonka Kervinen oli lähettänyt käräjä- ja hallinto-oikeudelle syyskuussa vuonna 2009. Viestissä hän toi esiin sen, että häneen liittyviä asiakirjoja ei ole kaupungin toimesta oikaistu useista pyynnöistä huolimatta. Viestissä myös pohdittiin, auttaisiko väkivalta ja "tietyn henkilön" tappaminen asian selvittämistä.

Poliisin kautta viesti tuli myös Kotkan kaupungin tietoon pari viikkoa myöhemmin. Kaupunki tulkitsi, että moni virkamies oli voinut kokea itsensä uhatuksi, koska moni henkilö oli käsitellyt Kerviseen liittyviä asioita. Viestissä ei mainittu ketään henkilöä nimeltä. Viestin uhkaavuuden vuoksi muun muassa kaupungintalon turvatoimia ja kulunvalvontaa tiukennettiin.

Kymen Sanomat uutisoi uhkausviestistä ja jutussa viestin sisällöstä kertoi myös kaupunginjohtaja Lindelöf. Viestin lähettäjän nimeä ei ensimmäisessä jutussa mainittu. Oikeudessa muutama todistaja tosin kertoi tunnistaneensa viestin lähettäjäksi Kervisen. Kervinen koki uutisoinnin leimanneen hänet uhkaajaksi ja haastoi kaupunginjohtajan ja toimittajan oikeuteen törkeästä kunnianloukkauksesta.

Kervinen on itse kiistänyt jyrkästi uhanneensa ketään. Oikeus katsoi kuitenkin, että ottaen huomioon Kervisen ja kaupungin aiemmat riidat, on kaupungilla ollut perusteltu syy tulkita viestissä käytetyt ilmaisut tappouhkaukseksi.

Torstaina osapuolet piipahtivat käräjäoikeudessa ja ilmoittivat hakevansa kiistaan sopua neuvottelemalla. Neuvottelemalla haetaan sopua myös muutamaan muuhun oikeusprosesseihin, jotka ovat vielä vireillä.

Vahingonkorvausoikeudenkäynti kesken

Kervinen ja Ruonala ovat vastakkain oikeudessa myös toisessa jutussa, jonka käsittely on vielä kesken. Kervinen vaatii kaupungilta, kaupunginjohtaja Lindelöfiltä sekä kaupunginsihteeriltä noin 300 000 euron vahingonkorvauksia.

Korvauksia vaaditaan muun muassa terveystietojen väärinkäytöstä ja yksityisyydensuojan rikkomisesta. Asian käsittely ei ole viime aikoina edennyt, sillä itseään oikeudessa edustava Kervinen on kyseenalaistanut Ruonalan oikeuden edustaa kaupunkia jutussa.

Juttua täydennetty 22.4. klo 15:28: Lisätty tieto osapuolten neuvottevan sovusta.