1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi: "Tonnin pyörä lähtee helposti, jos se ei ole kunnolla lukittu"

Polkupyörävarkaudet lisääntyvät kevään edetessä. Alkuvuoden aikana Oulussa on varastettu noin pyörä päivässä. Erityisesti varkaat vievät Jopoja ja kalliimpia maastopyöriä.

polkupyörät
Pyörän eturengas lukon varassa
Kevät lisää polkupyörävarkauksia.Timo Nykyri / Yle

Polkupyörävarkauksien määrään verrattuna niiden selvittämisprosentti on verrattain huono, harmittelee Oulun poliisilaitoksen rikoskomisario Henri Tolonen.

– Ihmiset eivät kovin hanakasti ilmoita niin sanotun tavallisen pyörän varkaudesta, sillä niiden takaisin saaminen on hankalaa.

Rikoksia saadaan kuitenkin selvitettyä Tolosen mukaan poliisin omien tutkimusten perusteella, sillä yhden pyörän löytyminen voi johtaa toisen jäljille.

Ihmiset eivät kovin hanakasti ilmoita niin sanotun tavallisen pyörän varkaudesta.

Henri Tolonen, rikoskomisario

– Tietyt henkilöt näyttävät syyllistyvän niihin. Taustalla on lähinnä huume- ja päihdekäytön rahoittaminen.

Pyörä per päivä

Poliisi saa jatkuvasti ilmoituksia polkupyörävarkauksista, etenkin keväisin. Rikosilmoitusten määrä on pysytellyt samalla tasolla viime vuosina.

Tolosen mukaan tammi-maaliskuun aikana Oulussa on varastettu noin sata pyörää.

– Päivässä viedään keskimäärin yksi pyörä, mutta kevät lisää rikosten määrää, kun ihmiset ryhtyvät pyöräilemään.

Jopo kiinnostaa varkaita

Tolosen mukaan varkaat vievät erityisen paljon Jopo-merkkisiä pyöriä, koska niillä on hyvä markkina-arvo. Lisäksi jopa pari tuhatta euroa maksavia hybridi- ja maastopyöriä varastetaan suhteellisen paljon.

Arvopyörän oikean omistajan selville saamisessa väri ja merkki eivät auta Tolosen mukaan kovin paljon, vaan tarvitaan myös yksilöllisempiä tunnistetietoja.

– Tonnin pyörä lähtee helposti, jos se ei ole kunnolla lukittu, Henri Tolonen muistuttaa ja lisää, että lukko on syytä kiinnittää johonkin kiinteään paikkaan. Karkaistusta metallista valmistettu lukko voi hänen mielestään olla paras keino pyörän säilymiseen.

Lue seuraavaksi