"Svetogorsk on kuin pikku-Chicago" – imatralainen Mirva elää rajan molemmin puolin

Imatralainen Mirva Sukhanov käy naapurikaupungissa Venäjän puolella viikoittain. Matkalla tankataan auto ja ostetaan tupakat, mutta tärkeintä on kulttuuri ja likkakaverit.

Kotimaa
Mirva Sukhanov
Mikko Savolainen/Yle

Mirva Sukhanov ylitti ensimmäisen kerran Venäjän rajan vuonna 1996. Nuori nainen lähti matkaan keltaisella Fordillaan heti kun sai ajokortin. Tuolloin raja ylitettiin Lappeenrannan Nuijamaalta.

– Silloin Venäjältä sai tuoda alkoholia ilman aikarajoja, mutta se huvi loppui kyllä sitten lyhyeen, Sukhanov viittaa vuoteen 1997.

Imatralaisnainen reissasi nuorena Viipurissa ystävänsä ja tämän äidin kanssa. Pian ystävyksillä oli ensimmäinen vuokra-asunto Viipurista. Opiskelijoiden motiivina oli tuolloin halpa polttoaine.

4 sukupolvea kaksiossa – Venäläistä perhe-elämää

Pian motiivit Venäjän matkoille muuttuivat, sillä Mirva tapasi ensimmäisen venäläisen miehensä. Mirva ja venäläinen mies perustivat perheen ja viettivät tiiviisti aikaa rajan toisella puolen lasten ollessa pieniä.

Mirva käytännössä asui miehensä ja lastensa kanssa anoppinsa asunnossa Svetogorskissa.

Meitä oli kahden huoneen ja keittiön asunnossa 11 ihmistä ja neljä sukupolvea.

Mirva Sukhanov

– Meitä oli kahden huoneen ja keittiön asunnossa 11 ihmistä ja neljä sukupolvea. Silloin nuorena asioita ajatteli vähän eri tavalla ja sen jaksoi ihan hyvin, naurahtaa nainen nyt.

Sittemmin pariskunta erosi, mutta Venäjän reissut eivät. Hänen nykyinenkin aviomiehensä on venäläinen.

Naapurissa autetaan naapuria

Imatralainen perheenäiti nostaa miettimättä venäläisen kulttuurin hyviksi puoliksi yhteisöllisyyden. Etenkin pikkulapsiaikaan perheen ja ystävien tuki oli konkreettista.

– Ystäväpiiristä löytyi aina apua lastenhoitoon. Oli yö tai päivä, Venäjällä voi aina mennä kysymään apua.

Sukhanov on mieltynyt venäläiseen tapaan pitää huolta perheestä ja ystävistä. Puolet hänen nykyisistä ystävistään asuvatkin Svetogorskissa. Hän on myös tartuttanut suomalaisiin ystäviinsä innon reissata naapurimaahan.

Svetogorsk on kuin pikku-Chicago

Imatralaisnainen viettää Svetogorskissa samalla tavalla aikaa kuin Suomessakin. Hän on siis kaksoiskaupunkilaisuuden elävä esimerkki. Kaksoiskaupungeiksi kutsutaan kaupunkeja, joiden läpi kulkee valtakunnanraja.

– Likkakavereiden kanssa mennään ravintolaan tai mökille. Ravintolassa pitää olla tolkku päässä ja miettiä monta drinkkiä juo.

Sukhanov kertoo, että pienessä kaupungissa voi tapahtua mitä tahansa. Svetogorsk tunnetaan myös huumeongelmastaan.

– Huumeita on ihan älyttömästi. Olen nähnyt kaikenlaista: tappeluita, ampumisia..., kuvailee nainen.

Mirva Sukhanovilla on 9 muun suomalaisen kanssa kimppakämppä Svetogorskissa, kuukausivuokra on 50 euroa. Hän kertoo käyttävänsä alueen palveluja runsaasti.

– Käyn laittamassa kynsiä, ripsiä sekä solariumissa. Isommat tyttöni myös laitattavat ripsiä siellä joskus.