Suomalaiset ostavat ruokaa verkosta vuosittain noin 40 miljoonalla eurolla, mutta kaikesta ruokaostoksiin käytetystä noin 13 miljardista eurosta se on alle puoli prosenttia.
Koko Suomessa ruoan verkkokauppa vastaa noin kolmen ison supermarket-myymälän vuosimyyntiä.
Petri Vähä
– Ruoan myynti verkon kautta on Suomessa edelleen tappiollista, ja osuus todella pieni. Koko Suomessa ruoan verkkokauppa vastaa noin kolmen ison supermarket-myymälän vuosimyyntiä, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan viestintäjohtaja Petri Vähä laskee.
Yksimielisyys vallitsee siitä, että ruoan nettikauppa kasvaa, mutta kuinka suureksi - sitä ei osata arvioida.
– Ruoan nettikauppa kasvaa ja hurjia kasvuprosentteja tullaan näkemään jatkossakin, Päivittäistavarakauppayhdistyksen toimitusjohtaja Kari Luoto uskoo.
Luoto kertoo, että yleisen käsityksen mukaan harva on pystynyt tekemään vielä ruoan nettikaupasta kannattavaa.
Joensuulaiseen Määttäsen perheeseen on parin kuukauden ajan tilattu ruokaa netin kautta. Perheenäiti on palvelusta mielissään.

– Säästää aikaa, kun ei tarvitse kahden lapsen kanssa rahtautua ruokakauppaan. Välttyy myös heräteostoksilta, joita on tullut tähän saakka aika paljon harrastettua, kun kauppaan menee nälissään, Hanna Määttänen sanoo.
Säästää aikaa, kun ei tarvitse kahden lapsen kanssa rahtautua ruokakauppaan.
Hanna Määttänen
Määttänen valitsee tuotteet verkkokaupasta ja joensuulaisen K-market Reijolan kauppias Toni Ahonen kerää ne kärryihin. Keräily maksaa viisi euroa. Asiakas voi sitten noutaa kassit itse tai ostaa kympillä kotiinkuljetuksen. Isommista kertaostoksista saa alennusta.
Reijolan K-kaupasta on voinut ostaa ruokaa netin kautta pari viikkoa. Tuossa ajassa vakioasiakkaita on löytynyt kymmenkunta ja uusia etsitään.
– Suurin asiakasryhmä ovat lapsiperheet. Toinen ryhmä ovat vanhukset, joille kaupassa käynti voi olla vaivalloista. Kolmas ryhmä on yritykset, jotka tilaavat esimerkiksi henkilökunnan kahvitarpeita, Ahonen luettelee.
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa kokeili ensimmäisenä Suomessa ruoan verkkokauppaa. Palvelu aloitettiin vuonna 1997.
– Palvelu oli toiminnassa muutaman vuoden, ja päättyi silloin heikkoon toiminnallisuuteen sekä kannattamattomuuteen, PKO:n viestintäjohtaja Petri Vähä kertoo.
Päivittäistavarakauppa ry:ssä ollaan varmoja, että nettikauppa kasvaa myös ruokien osalta. Tilaamiseen kehitetään uusia sovelluksia ja ruoan kuljettamiseen eri vaihtoehtoja.