“Elämäni oli kävelyä lasinsirpaleilla” – Tiina Elovaara ponnisti lasisesta lapsuudesta eduskuntaan

Joka kolmas pienten lasten isä on alkoholin suurkuluttaja. Myös kansanedustaja Tiina Elovaaran isä joi. Lasinen lapsuus ei silti määrää ihmisen kohtaloa. Elovaarakin löysi pelastustien.

Kotimaa
Kansanedustaja Tiina Elovaara.
Derrick Frilund / Yle

Poliisiauto kaartaa pihaan. Alakerran vauva huutaa, sen äiti on sammunut eteiseen. 9-kerroksisen talon katolta hyppää joku. Rappukäytävässä lapset keskustelevat huostaanotoista, niin kuin ne olisivat ruisleipää. Ambulanssi ajaa paikalle. Jälleen yksi itsemurha.

Sellaista oli kansanedustaja Tiina Elovaaran lapsuus Tampereella, Kaukajärven betonilähiössä Riipuksenkadulla 1990-luvun lamavuosina.

– Naapuritalossa oli alkoholistiparantola, kotikulmilla riitti laitapuolen kulkijoita. Mutta sen betonisen pihan keskelle me rakensimme mitä värikkäimmät mielikuvitusleikit, muistelee 29-vuotias kansanedustaja Tiina Elovaara entistä elämäänsä.

Elovaaran äiti kuoli syöpään tytön ollessa 9-vuotias. Isä joi jo sitä ennen, mutta äidin kuolema suisti tämän raiteilta. Tiinasta tuli isänsä yksinhuoltaja, kun kymmenen vuotta vanhempi isosisko muutti kotoa pois heti äidin kuoleman jälkeen.

Kansanedustaja Tiina Elovaara.
Derrick Frilund / Yle

Halusin pois niin pian kuin mahdollista.

Lapsuus loppui. Isän tuska vyöryi päälle. Pienen tytön päähän kasvoivat tuntosarvet.

Ensimmäinen pullonkorkin sihahdus. Alkaako se taas?

Hän oppi tietämään, milloin kannattaa paeta naapuriin turvaan. Aina oli jossain ovi auki ja lämmin lies, jääkaapissa ruokaa.

– Se oli lasinsiruilla kävelyä. Halusin pois niin pian kuin mahdollista. Minulla oli unelma. Unelma oli niin villi, ettei sitä kehdannut edes ääneen sanoa.

Ai ettei ole tabuja?

Kulissien ylläpitoa, sitä hän oppi pienestä pitäen. Elämään kieltämisen kulttuurissa. Jos puhun siitä, mitä kotona tapahtuu, olen ilmiantaja.

Nytkin Elovaara kiemurtelee tuolissaan, häntä hävettää. Hän ei haluaisi puhua pahaa isästään, jonka elämä on tällä haavaa paremmalla tolalla.

– On täyttä hölynpölyä väittää, ettei Suomessa olisi tabuja. On tabu puhua läheisen alkoholinkäytöstä. Tämänkin jutun jälkeen kotilähiöni Kaukajärven sumusta nousee ihmisiä, jotka sanovat, että mitä sä puhut. Pidä suusi!

Kansanedustaja Tiina Elovaara.
Derrick Frilund / Yle

Joka kolmas pienen lapsen isä on suurkuluttaja eli juo vähintään kaljakorin viikossa. Alkoholin liikakäyttäjiä on puoli miljoonaa. Karkeasti arvioiden yksi viinamäen mies sairastuttaa neljä tai viisi läheistään. Se tarkoittaa yli kahta miljoonaa ihmistä. Moni kantaa lapsuutensa haavoja aikuisenakin. On huono merkki, jos ei ole ketään, kenelle uskaltaisi puhua.

Koulussa hän haisee tupakalta koska kotona poltetaan sisällä. Jokaisella luokalla on yksi sellainen lapsi, jonka vanhemmat juovat usein liikaa. Pullot ovat heille tärkeämpiä kuin lapsi. Kavereita ei voi pyytää kylään.

Sellaisia lapsia, joiden vanhemmat juovat joskus liikaa, on paljon enemmän. Tutkimusten mukaan joka neljäs. Yhtä koululuokkaa kohti se tarkoittaa vähintään viittä lasta. Ei Tiina Elovaarakaan ollut ainoa.

Ei meidän suvussa kenelläkään ole ollut omistusasuntoa.

Vanhempien mielestä tilanne on hallinnassa, mutta lapsi pelkää. Äänet kohoavat, ensin nauretaan, pian riidellään. Myöhään yöhön. Lapsi kuuntelee vuoteessaan.

Opettaja ihmettelee, miksi lapsi on väsynyt. Miksi hänellä on liikuntatunnilla farkut? Koska elämä on selviytymistä seuraavaan päivään.

Äiti ei ole pullantuoksuinen, hän on oluen tuoksuinen. Isällä ei ole rahaa uusiin saappaisiin. Lapsen pitää jo varhain astua aikuisen saappaisiin.

– Ei meidän suvussa kenelläkään ole ollut omistusasuntoa. Äitini oli tehdastyöläinen, isäni kokki. Isosiskoni pääsi yliopistoon, siksi minäkin uskalsin hakea sinne, kertoo Elovaara.

kansanedustaja Tiina Elovaara.
Kaukajärvi ei lähde naisesta vaikka nainen lähtisi Kaukajärveltä. Elovaaran tie tuo mieleen jalkapalloija Zlatan Ibrahimovichin tuhkimotarinan Malmön Rosengårdista Euroopan jalkapalloareenoille.Derrick Frilund / Yle

Työmiehen lauantai 

On puhuttava luokkaeroista, silloin kun puhutaan humalan haitoista. Vaikka ylemmät sosiaaliluokat käyttävät alkoholia useammin kuin alemmat, kasautuvat haitat alaluokille. Korkeassa asemassa oleva on tottunut kontrolloimaan juomistaan. Hänelle voi tulla työkeikka viikonloppuna, joten kalsarikännit eivät käy.

Työmiehen lauantai voi olla humalainen. Viideltä saunaan ja kuudelta putkaan.

Niinpä varjo seuraa suuremmalla todennäköisyydellä työmiehen lasta, työttömän lasta, syrjäytyneen lasta. Useammin Kaukajärvellä kuin Pispalanharjulla. Kaupungin vuokratalossa paljon todennäköisemmin kuin omakotitalossa.

Valkoisten pöytäliinojen ihmisiltä puuttuvat tuntosarvet, ikkuna ihmisyyteen.

Pelkän peruskoulutuksen saaneet miehet kuolevat viinaan neljä kertaa yleisemmin kuin korkeasti koulutetut. Väestöryhmien terveyserot ovat vain kasvaneet ja alkoholi ja tupakka selittävät niistä puolet. Sote-uudistuksen päämääräksi on alusta asti mainittu terveyserojen kaventaminen, tosin nyt on alkanut näyttää, että sen tärkein tavoite on säästää, jopa 3 miljardia euroa. Säästää? Alkoholi aiheuttaa yhteiskunnalle 1,3 miljardin euron suorat kustannukset.

Kansanedustaja Tiina Elovaara.
Tiina Elovaara valittiin viime keväänä eduskuntaan toisella yrittämällä. Hän on mm. ulkoasianvaliokunnan jäsen. Derrick Frilund / Yle

– Se tunne, kun menet niin monen yhteiskunnallisen kerroksen läpi, sanoo Tiina Elovaara ja katsoo työhuoneensa ikkunasta Mannerheimintielle kohti remontin kourissa olevaa eduskunnan päärakennusta. Hän on tehnyt luokkaretken kansakunnan kaapin päälle. Tänne ei ole yleensä tultu betonilähiöstä. Perussuomalaisten jytky muutti tilanteen.

– Tässäkin talossa on niitä, jotka eivät ymmärrä, mitä on lähiön arki. Valkoisten pöytäliinojen ihmisiltä puuttuvat tuntosarvet, ikkuna ihmisyyteen, hän jatkaa.

Onneksi tuli tyttöjä

Jo Elovaaran isoisän isä joi, sotasankari hukutti murheensa pulloon. Kansanedustaja kantaa huolta miehistä, puolueensa ydinkannattajista. Naisiin hän luottaa, he kyllä selviävät koska puhuvat. Mutta miehet ovat pidättäneet itkua Karjalan kannakselta. Kun sydän särkyy, he kompastuvat viinaan. Apua pitäisi saada juuri silloin. Sosiaalityöntekijä kotiin. Kuuntelevat korvat, auttavia käsiä. Näin tapahtui Elovaaran perheessä.

– Olen iloinen, että isälleni syntyi vain tyttöjä. Olen tehnyt tietoisen päätöksen, että katkaisen tämän sukupolvien ketjun. Poikalapselle se olisi ollut vaikeampaa.

Alkoholismi on sairaus. Kuka tahansa voi opettaa aivonsa haluamaan lisää juomalla lisää. Elovaara ei ole absolutisti, mutta on varpaillaan viinan kanssa, kuten monet alkoholistien aikuiset lapset. He ovat usein kilttejä, vastuuntuntoisia, hyviä työntekijöitä, mutta itseään kohtaan armottomia. Elovaarakin kysyy aika ajoin: lääkitsenkö itseäni viinalla?

– Se malli siirtyy eteenpäin, ellei sitä tiedosta, hän sanoo.

Kansanedustaja Tiina Elovaara.
Koripalloharrastus, jonka sosiaalihuolto maksoi, oli yksi Tiina Elovaaran pelasturenkaista. Derrick Frilund / Yle

Kirjarahat sossusta

Pois täältä. Hän ei jäisi katsomaan. Aloittaisi oman elämänsä. 16-vuotias tyttö.

Lukion ensimmäisen syksyn Tiina Elovaara vielä sinnitteli kotona Kaukajärvellä isänsä kanssa. Keväällä hän muutti soluasuntoon Tammelan torin laidalle, lähelle Kalevan lukiota.

Hän on pohjoismaisen hyvinvointivaltion ruumiillistuma. On ironista, että juuri tämä hallitus, jossa Elovaaran puolue perussuomalaiset istuu, iskee lujaa opiskelijoihin. Katkaiseeko se lähiönuorilta sosiaalisen nousun mahdollisuuden?

– Ajoin kerran kuussa Kaukajärvelle bussilla, kävin sossussa hakemassa rahat lukiokirjoihin. Yhteiskunta antoi minulle työkalut käteen ja näytti pelastustien. Olen siitä hyvin kiitollinen.

Myös isosisko oli tärkeä roolimalli. Ja se hullu haave, se piti hänet hengissä. Sen hän keksi jo yläasteella. Hän halusi kansanedustajaksi.

Juoppo saa kyllä viinansa haettua.

Toisella yrittämällä Tiina Elovaara valittiin Pirkanmaan vaalipiiristä Arkadianmäelle 4 107 äänellä. Nyt siitä on vuosi. Hän on saavuttanut unelmansa ja päässyt vihdoin valkoisten pöytäliinojen ääreen, vaikuttamaan.

Pian hallitus päättää alkoholilain kokonaisuudistuksesta. On kiistaton tosiasia, että aina kun alkoholin saatavuutta lisätään tai hintaa lasketaan, haitat lisääntyvät. Viina on vakavin yksittäinen uhka suomalaisten terveydelle. Vuoden 2004 alkoholiveron laskua on moni verrannut Raatteen tien taisteluun. Molemmissa kaatui miestä kuin meren mutaa. Pelkästään äkkikuolemia veron lasku aiheutti vuodessa 420. Se on enemmän kuin yksi ihminen päivässä. Eniten viikatemies vei suurkuluttajia.

Kansanedustaja Tiina Elovaara.
Derrick Frilund / Yle

Elovaara ja muut perussuomalaiset kannattavat nykyistä liberaalimpaa alkoholipolitiikkaa. Viiniä he eivät maitokauppoihin halua, mutta muun muassa vahvat oluet ja limuviinat pitäisi päästää Alkoista marketteihin. Juotavaa pitäisi heidän mielestään saada kaupoista aamuseitsemästä iltamyöhään. Haluaako Elovaara siis tehdä ihmiskokeen? Haluaako hän vaikuttaa siihen, että Jeppe pääsee juomaan itsensä hengiltä? Lyövätkö sote-uudistus ja uusi alkoholilaki toisiaan kasvoille?

– Alkoholistiystäväni ovat sitä mieltä, että juoppo saa kyllä viinansa haettua. Siihen eivät rajoitukset auta. Jeppe juo joka tapauksessa.

Se on kovaa tekstiä.

Juttua varten on haastaltetu Janne Takalaa, joka on A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -hankkeen kehittämiskoordinaattori sekä erikoistutkija Esa Österbergiä THL:stä.