1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuiva talvi koetteli kitaroita – halkeaminen saattaa vain parantaa kitaran sointia

Päättynyt talvi oli poikkeuksellisen vaikea puisille kielisoittimille, ja soitinkorjaajille onkin päätynyt tavanomaista enemmän kuivan ilman vahingoittamia soittimia. Vauriot ovat yleensä korjattavissa

Kotimaan uutiset
Kitaran talla.
Jarkko Riikonen / Yle

Akustisen Martin -kitaran talla on irronnut hieman nurkastaan. Myöskään kaula ei ole täydessä tikissä, vaan g-kieli resonoi nauhoja vasten kaulan keskivaiheilla. Kansikin on painunut hieman sisään, ja kaulan ja kopan liitoksessa on kupru.

– Pitkän pakkaskauden ja aiheuttamia pieniä kuivuusvikoja, sanoo jyväskyläläinen soitinkorjaaja AP Paasonen.

Arvosoitin on viettänyt talvea laukussa kostuttimen kanssa. Sekään ei ole riittänyt instrumenttia suojaamaan.

– Mennyt talvi oli todella haastava, ja tietyt kitaramerkit ovat herkempiä kuin toiset. Jotta tämä Martin soisi hyvin, se on aika herkästi rakennettu, mikä tekee siitä myös alttiimman sään muutoksille, Paasonen sanoo.

Ilmankosteus kutistaa ja turvottaa

Haastava talvi näkyy soitinkorjaajan konttorissa. Kitaroita on tullut korjattavaksi enemmän kuin yleensä, ja jos kostuttaminen on jäänyt, soitin on saattanut jopa haljeta.

Kuivuus kutistaa puuta, mikä saattaa repiä joko kitaran kansipuun tai liitoksia. Ainoa konsti estää kuivuusvauriot on kostuttaminen. Kesälllä taas kosteus turvottaa puuta, mistä seuraa kitaralle omat ongelmansa.

Yleensä kuivuuden ja kosteuden aiheuttama eläminen ei johda vaurioihin, vaan kitara palautuu ilmankosteuden normalisoituessa ennalleen.

Mitä suurempi soitin, sen isommat ongelmat

Samanlaisia ongelmia kuin kitaroissa on myös esimerkiksi viuluissa.

– Mitä suurempi soitin, sen suuremmat ongelmat. Kontrabassot halkeilevat ja kielten korkeudet muuttuvat. Haljennutkin soitin on kuitenkin lähes aina korjattavissa. Jos vauriot ovat pahoja, voidaan joutua tekemään uusia osia, Paasonen sanoo.

Vaurio saattaa osoittautua myös siunaukseksi, kitaran sointi kun saattaa halkeamisesta vain parantua.

– Kun kitara halkeaa, kannessa on valtava jännitys. Silloin kitara saattaa olla hieman tukkoinen soittaa. Kun kansi halkeaa, jännitys laukeaa ja kansi alkaa värähdellä vapaammin. Silloin ääni monesti kasvaa ja dynamiikka paranee, Paasonen sanoo.

Paasosta haastatteli Tenho Tornberg.

Lue seuraavaksi