Tilauksia mööpeleistä lentokonepeittoihin: Verhoilija on moniosaaja

Huonekalujen verhoilijan työlistalta löytyy melkoinen repertuaari erilaisia tehtäviä. Vanhojen kalusteiden verhoilun lisäksi eteen saattaa tupsahtaa vaikkapa kaivinkoneen istuimen uusiminen tai pyyntö tehdä peitto lentokoneelle.

Kotimaa
Verhoilija Sirpa Vallioniemi 20.4.2016.
Risto Degerman / Yle

Perinteinen vanhojen huonekalujen entisöiminen on vain yksi osa verhoilijan työstä. Mööbeleitten uusimisen lisäksi työlistalle voivat kuulua autojen ja veneiden sisutukset, työkoneiden istuimien korjaukset tai vaikkapa hupun tekeminen pienlentokoneen suojaksi.

Näin kävi oululaiselle verhoilijamestari Sirpa Vallioniemelle, jolle tilaus oli ensimmäinen laatuaan kuluneen 28 vuoden työuralla. Nyt sekin on kuitenkin tehty, vaikka työtä tehdessä mielessä kävikin, ettei enää koskaan uudelleen.

– Monesti on niin, ettei pidä sanoa ei koskaan. Voi olla että niitä tulee vielä lisää, Vallioniemi naurahtaa.

Vanhan mallinen sohva saa uuden kuosin verhoomolla.
Vanhan sohvan verhoilu vie pari päivää. Moni uudistuttaa vanhoja kalusteita myös moderneilla kangaskuoseilla.Erno Serkosalmi / Yle

Yhä useammin verhoillaan myös melko uusia kalusteita

Oulun seudulla toimii toistakymmentä verhoiluliikettä. Verhoilijan apuun on perinteisesti turvauduttu silloin, kun mielessä on ollut vanhojen kalusteiden uudistaminen. Mutta nykyisin asiakkaat tuovat uudistettavaksi yhä enemmän myös muutaman vuoden ikäisiä kalusteita.

Jos huonekalun runko on hyväksi todettu ja sohva tuntuu mukavalta siitä ei hennota luopua, vaikka väri ja kuosi ei enää silmää miellyttäisikään. Silloin haetaan apua verhoilijalta.

– Yhä enemmän niitä tulee, ihan viikoittain, kertoo Sirpa Vallioniemi.

Verhoilijoilta eivät työtkään näytä loppuvan.

– Kun oli se aikakausi, että alkoi saada edullisia huonekaluja niin ihmiset vähän sokaistuvat siihen. Ne kodit, joihin niitä on ostettu eivätkä ne olekaan kestäneet niin kyllä ihmiset nyt palaavat mielellään entiseen.

– Kyllä minä uskon että töitä tällä alalla on.