Keskusta tyytyväinen Ratamokeskuksen aikalisään – muut valtuustoryhmät ihmettelevät

Kouvolan isoista valtuustoryhmistä ainoastaan keskusta on sitä mieltä, että Kouvolan kaupunginhallitus teki ainoan oikean päätöksen siirtäessään Ratamokeskuksen investointipäätöksen tuonnemmaksi. Muut pitävät päätöstä poukkoilevana.

Kouvola
Ratamo-keskus rakennetaan oikeustaloa vastapäätä tien toiselle puolelle.
YLE / Raine Martikainen

Keskustan valtuustoryhmä on täysin tyytyväinen Kouvolan kaupunginhallituksen päätökseen siirtää tuonnemmaksi Ratamokeskuksen rakennusluvan hakua. Suurista valtuustoryhmistä muut kummastelevat päätöstä. Sosialidemokraatit että kokoomus pitävät päätöstä vähintäänkin yllättävänä ja jopa poukkoilevana.

Keskustan ryhmänjohtaja, myös kaupunginhallituksessa istuva Kimmo Jokiranta toteaa, että päätös oli ainoa mahdollinen.

– Kun Ratamo aikanaan valmistuu, ei terveydenhuolto kuulu enää kuntien vastuulle. Siksi hanke pitää toteuttaa sairaanhoitopiirin kanssa yhteistyössä. Työnjaosta on pakko pystyä sopimaan, sanoo Jokiranta.

"Pitää olla rohkeutta"

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Tapio Karvonen ihmettelee hallituksen maanantaista päätöstä. Hänen mielestään Kouvolalla pitää olla rohkeutta investoida tulevaisuuteen. Karvonen epäilee, onko sairaanhoitopiiri oikea taho investoinnin toteuttamiseen, ja voisiko riskinä olla terveyspalvelujen keskittyminen Kotkaan.

– On hyvä tarkkailla, mitä päivystyssairaaloista päätetään, mutta investointipäätös voidaan silti tehdä jo nyt. Näen tämän enemmän jarrutuspolitiikkana. Kyse on palveluiden lisäksi myös elinvoimaisuudesta.

"Pidetään aikalisä lyhyenä"

Sosialidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Outi Kasurinen luonnehtii kaupunginhallituksen päätöstä yllättäväksi. Valtuustoryhmän mielestä Kouvolan pitäisi pitäytyä Ratamokeskuksesta tekemissään päätöksissä, joihin on satsattu jo taloudellisia resurssejakin. Aikalisää Kasurinen ei kuitenkaan täysin tyrmää.

– Jos aikalisä katsottiin tarpeelliseksi, niin pidettäköön se nyt. Toivon kuitenkin, että hyvin pian asiaan palataan uudelleen. Minun mielestäni tämä Kouvolan oma malli on hyvä, mutta ei kai sekään ole mahdoton ajatus, että Carea hoitaisi Ratamokeskuksen rakentamisen, Outi Kasurinen toteaa.

"Uusi sairaala tarvitaan"

Sitoutumattomien Matti Norppa sanoo, että työnjakoa Ratamon ja keskussairaalan välillä on hyvä selvittää. Uusi sairaala tarvitaan joka tapauksessa ja yhteistyötä maakunnassa tarvitaan.

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Arto Sahamies pitää huonona ja poukkoilevana Kouvolan päätöstä siirtää Ratamokeskuksen investointipäätöstä. Kaupunginhallituksessa hänen ryhmätoverinsa Sari Palm äänesti kuitenkin siirron puolesta.

– Ryhmämme sisällä on Ratamokeskuksen suhteen erilaisia näkemyksiä, Sahamies toteaa.

Sahamies näkee, että kouvolalaisten päättämättömyys saattaa siirtää terveydenhuollon investointipainopisteen Kouvolasta Kotkaan. Hänen mielestään päätös pitäisi tehdä nyt, koska Poksin eli Pohjois-Kymen sairaalan tilat ovat huonossa kunnossa.

– Nyt on vaarana, että Ratamokeskuksen suunnitelmat murenevat, kapeutuvat ja pienenevät niin, että palvelut karkaavat meiltä Kotkaan. Kouvolalaisen veronmaksajan kannalta tämä on ikävää.

"Koko tilanne sekava"

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä pitää koko terveydenhuollon tilannetta niin sekavana, että kuntien on nyt erittäin vaikea tehdä päätöksiä. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Jorma Liukkonen näkee, että joka tapauksessa Ratamokeskus on rakennettava yhteistyössä sairaanhoitopiirin kanssa.