Vegaanista ruokaa haluaa yhä useampi – myös 1800-luvulta asti palvellut kahvila Ekberg vastaa huutoon

Asiakkaiden kiinnostus vegaaniruokavalioon on huomattu myös ravintola-alalla. Esimerkiksi perinteikkäästä helsinkäisestä Café Ekbergistä kerrotaan, että asiakkaat jättävät runsaasti toiveita kasvikunnan tuotteisiin rajatusta vegaaniruoasta.

Kuva: Anna Hämäläinen / Yle

Kiinnostus vegaaniseen ruokavalioon on lisääntynyt. Vegaaniliitossa on huomattu vuoden, parin sisään selkeä hyppäys kiinnostuksen kasvussa.

Vegaaniliitto ry:n puheenjohtaja Sari Komulainen löytää useita syitä ilmiölle.

– Ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista puhutaan yhä enemmän eläinten olojen lisäksi. Ilmasto- ja ympäristökysymykset ovat tuoneet vegaaniruuan pariin uusia ihmisiä. Yksi syy on myös terveystietoisuuden kasvu: tutkimustietoa kasvisruuan terveysvaikutuksista on enemmän.

Komulainen mainitsee, että esimerkiksi Yhdysvalloissa terveyssyyt saavat monen kääntymään vegaanisen ruuan puoleen.

Syömistottumuksia haastavat arvioimaan myös erilaiset kampanjat, kuten Lihaton lokakuu ja Vegaanihaaste. Lihattoman lokakuun ideana on nimensä mukaisesti välttää lihaa lokakuun ajan, Vegaanihaasteessa puolestaan tarkoituksena on noudattaa vegaanista eli kasvikunnan tuotteista koostuvaa ruokavaliota kuukauden ajan.

– Tällaisten kampanjoiden avulla moni uskaltaa kokeilla vegaanista ruokaa, tutustuminen on helppoa. Ne myös tuovat vegaanikeskusteluun uusia ihmisiä, kuten julkisuuden henkilöitä. Moni ehkä ajattelee, että jos tuokin on kokeillut vegaanista ruokaa, niin miksen minäkin, Komulainen sanoo.

Erikoisliikkeistä marketteihin ja perinteiseen kahvilaan

Vuosien saatossa vegaanituotteiden saatavuuskin on parantunut ympäri Suomea.

– Isot ruokakauppaketjut ovat ottaneet tuotteita todella kiitettävästi valikoimiinsa. Kauppiaat myös tuntuvat kuuntelevan asiakkaitaan tässä, Komulainen kiittelee.

Ruokakauppojen lisäksi myös aiempaa useampi ravintola ja kahvila ottaa huomioon vegaaniruokaa kaipaavat.

Esimerkiksi perinteikkäästä helsinkäisestä, vuonna 1852 perustetusta Ekbergistä kerrotaan, että asiakkaat jättävät paljon toiveita vegaanituotteista. Asiakaspäällikkö Sanna Jokisen mukaan kysyntää on ollut tasaisesti ja viime aikoina entistä enemmän.

Ekberg onkin päättänyt ottaa pysyvästi valikoimiinsa vegaanituotteita. Valikoima elää sesonkien mukaan.

– Haluamme palvella kaikkia asiakkaitamme. Vegaanituotteet tuovat lisäarvoa samalla tavalla kuin esimerkiksi gluteenittomat tuotteet, kuvailee Jokinen.