Poliisille sakkoja ex-puolison miesystävän tietojen katselusta

Oulun käräjäoikeus on tuominnut Oulun poliisilaitoksen konstaapelille sakkoja, kun hän katsoi poliisin tietojärjestelmistä entisen puolisonsa miesystävän tietoja. Poliisi velvoitettiin lisäksi maksamaan yhdessä valtion kanssa miehelle vahingonkorvauksia.

Kotimaa
Poliisin hihamerkki ja poliisimerkki sinisessä virka-asussa.
Poliisi urkki luvattomasti ex-puolisonsa miesystävän tietoja.Tiina-Leena Kurki / Yle

OuluOulun poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli katsoi luvattomasti useita kertoja entisen puolisonsa miesystävän tietoja poliisin tietojärjestelmistä. Teot tapahtuivat alkuvuonna 2014.

Oulun käräjäoikeuden mukaan poliisi katsoi tietoja niin sanotulta Poke-ohjelmalta eli poliisin kenttäohjelmalta ajoneuvoa ja ajo-oikeutta koskevia tietoja sekä tietoja päiväsakkojärjestelmästä eli sakkolaskurista. Tietojen käsittely ei kuulunut poliisin työtehtäviin.

Poliisi kiisti syytteet. Hän sanoi, että hänellä tietojen katseluun oli laillinen oikeus, koska hän suoritti liikenne- ja rattijuopumusvalvontaa.

Käräjäoikeuden mukaan poliisilla ei ollut laillista perustetta. Käräjäoikeus tuomitsi poliisille henkilörekisteririkoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta yhteisen 15 päiväsakon rangaistuksen, josta maksettavaa kertyy 405 euroa.

Lisäksi käräjoikeus velvoitti poliisin maksamaan todistelukustannuksia 120 euroa. Suomen valtio ja poliisi velvoitettiin yhteisvastuullisesi korvaamaan ex-vaimon miesystävälle kärsimyksestä 450 euroa ja oikeudenkäyntikuluja yli 2 660 euroa.

Poliisi kiisti myös vahingonkorvausvaatimuksen.