1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Joisitko tästä putkesta tullutta vettä? Kodeista löytyy vesijohtoja, joiden käyttöiän piti olla lopussa vuosikymmeniä sitten

Pientaloissa on vielä jonkin verran käytössä vanhoja kuumasinkittyjä teräksisiä vesijohtoputkia, jotka olivat yleisiä sodanjälkeisinä vuosikymmeninä. Kuopiolaisesta rintamamiestalosta irrotettu pätkä näyttää teräsputkien ongelman: ruoste tukkii ennen pitkää koko putken.

terveys
Lähes umpeen ruostunut rautainen vesijohto.
Toni Pitkänen / Yle

Remonttimiehen kädessä on 1950-luvun kuopiolaisesta pientalosta talteen korjattu teräksisen vesijohdon pätkä. Kuumasinkitty teräsputki on tuuman mittainen läpimitaltaan, mutta nyt siitä mahtuu läpi hädin tuskin vain lyijykynä.

Syy on ruoste: vuosikymmenien aikana sinkkipinnoite on liuennut putkesta ja alta paljastunut teräs on alkanut kukkia. Putki ruostuisi ennen pitkää kokonaan umpeen, ellei vesivahinko pakottaisi talonomistajaa uusimaan putkia sitä ennen.

Kun teimme kuntotutkimuksia, vanhat kuumasinkityt teräsputket olivat lähes poikkeuksetta vaihtokunnossa.

Tuija Kaunisto

Rautaputket ovat vanhaa tekniikkaa – niin vanhaa, ettei niitä pitäisi putkien korroosiota tutkineen Tuija Kauniston mukaan juuri enää ollakaan. Mutta koska pientalojen vesijohdot ovat omistajiensa vastuulla, ei kokonaiskuvaa tilanteesta tahdo löytyä keneltäkään.

– Riippuu paikkakunnasta, mutta kun täällä Savossa kulkee sodan jälkeen rakennetuissa taloissa kysymässä, ei tarvitse monessa talossa käydä ennen kuin ensimmäiset rautaputket tulevat vastaan, väittää pientalojen putkiremontteja ovelta ovelle kaupitteleva Tommi Iivanainen LVI-turvasta.

Näyttää pahalta, mutta ei ole haitallista

Moni vanhojen rautaputkien omistaja saattaisi miettiä kahteen kertaan veden juomista, jos näkisi kuvan vesijohtojensa kunnosta. Ruoste ei kuitenkaan sinänsä ole terveyshaittoja aiheuttava ongelma putkistossa.

Ruoste on rautaa. Siinä vaiheessa kun veden rautapitoisuus alkaa vaikuttaa terveyteen, vesi maistuu, näyttää ja haisee jo niin pahalta, ettei sitä tule juoduksi muutenkaan.

– Koirakaan ei mene juomaan vettä, jossa on liikaa rautaa, kiteyttää THL:n vesi- ja terveysyksikön päällikkö Ilkka Miettinen.

Lisäksi ruoste on tiukasti kiinni putken sisäpinnassa. Sakkaumia voi kuitenkin lähteä liikkeelle, jos putkistossa tapahtuu paineiskuja tai virtaussuunnan muutoksia. Tällöin veden juoksuttaminen auttaa.

THL:n johtavan tutkijan Hannu Kivirannan mukaan ruostekysymys voi olla mutkikkaampi talouksissa, joissa rautaa tulee veteen putken lisäksi myös vesilähteestä. Tällöin vedessä on usein myös mangaania, joka saattaa sakkautua raudan sekaan. Mangaani on THL:n mukaan erityisen haitallista lapsille ja kehittyvälle keskushermostolle (siirryt toiseen palveluun).

"Lähes poikkeuksetta vaihtokunnossa"

Vaikkei ruosteisista putkista ole terveyshaittaa, ruoste on merkki eläkeikää lähestyvistä putkista.

Kuumasinkityt teräsputket olivat yleisessä käytössä suomalaisissa kodeissa varsinkin sodanjälkeisinä vuosina ja niitä asennettiin jossain määrin taloihin vielä 1970-luvulla. Asiantuntijoiden mukaan ne ovat siis olleet käyttöikänsä päässä jo hyvän aikaa sitten.

– Kun teimme VTT:ssä putkien kuntotutkimuksia, vanhat kuumasinkityt teräsputket olivat lähes poikkeuksetta vaihtokunnossa, huomauttaa Tuija Kaunisto, joka työskentelee nykyään Vesi-instituutti Wanderissa kehittämispäällikkönä.

Ei tarvitse monessa talossa käydä ennen kuin ensimmäiset rautaputket tulevat vastaan.

Tommi Iivanainen

Tämä ei tietystikään estä talonomistajia lykkäämästä remonttia. Finanssialan keskusliiton kaksi vuotta sitten teettämästä vesivahinkoselvityksestä kävi ilmi, että taloissa on jopa lähes satavuotiaita käyttövesiputkia. Vuoden kestäneen kartoituksen aikana raportoitiin kymmenkunta yli 50-vuotiaissa kylmävesijohdoissa tapahtunutta vuotovahinkoa.

– Putkistot pitäisi uusia ennen kuin tulee ongelmia, mutta monesti se tehdään vasta sitten kun vesivahinko on käynyt muutaman kerran, komppaa LVI-turvan Tommi Iivanainen.

Juuri ruostuminen on yksi syy sille, miksi kuumasinkityt teräsputket jäivät pois Suomessa. Keski-Euroopassa pohjavesi ei ole yhtä syövyttävää kuin Suomessa, ja siellä rautaputkia käytetään edelleen. Suomessa niiden tilalle tulivat ensin kupariputket ja sen jälkeen muoviputket.

Lue seuraavaksi