Kupittaan sairaalan turvatoimia kiristetään – henkilökuntaa uhkailtu jo pari kuukautta

Turun psykiatrisen sairaalan eli Kupittaan sairaalan henkilökunta kokee ahdistusta ja pelkoa. Syynä ovat jo pitkään jatkuneet uhkailut.

terveys
Vartija sairaalan käytävällä
Antti Eintola / Yle

Turun kaupungin palvelualajohtaja Katariina Korkeila sanoo, että Kupittaan sairaalan henkilökunta on joutunut jatkuvien uhkailujen kohteeksi. Uhkaukset alkoivat pari kuukautta sitten kun paljastui, että Kupittaan vanhuspsykiatrian osastolla G1 on kohdeltu potilaita epäasiallisesti.

– Uhkaukset ovat olleet luonteeltaan esimerkiksi puhelinsoittoja, sähköposteja, tekstiviestejä ja sosiaalisen median viestejä, Korkeila sanoo.

Uhkailut kohdistettu suoraan työntekijöihin

Turun Sanomat kertoi helmikuussa , että potilaita oli muun muassa pahoinpidelty ja pakkolääkitty. Pahimmillaan meno oli ollut vuosina 2009–2013. Tämän jälkeen Turun kaupunki, Valvira, poliisi, Avi ja Fimea alkoivat tutkia Kupittaan tapahtumia.

Sitten alkoi Kupittaan entisten ja nykyisten työntekijöiden uhkailu. Työntekijät ovat kokeneet tilanteen rankkana.

– Uhkaukset ovat saattaneet olla suoraan henkilöön kohdistuvia, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila sanoo.

Ollaan katsottu tarpelliseksi lisätä turvatoimia.

Katariina Korkeila

Korkeilan mukaan varsinaisesti mitään konkreettista ei ole tapahtunut, mutta henkilökunta on ollut ahdistunutta. Niinpä työnantaja päätti lisätä Kupittaan sairaalan vartiointia.

– Suhtaudumme kaikkiin näihin henkisen väkivallan tapauksiinkin hyvin vakavasti. Tämän vuoksi on katsottu tarpelliseksi lisätä turvatoimia.

Sisäinen tarkastus yhä kesken

Turun kaupunki kertoi keskiviikkona, että Kupittaan sairaalan osaston G1 potilasmäärää vähennetään viidestätoista kymmeneen. Myöhemmin keväällä aiotaan myös yhdistää osastot G1 ja G2.

Uhkaukset ovat saattaneet olla suoraan henkilöön kohdistuvia.

Katariina Korkeila

Turku tekee parhaillaan Kupittaan sairaalaa koskevaa sisäistä tarkastusta. Toistaiseksi on haastateltu noin kolmeakymmentä henkilöä. Loput on tarkoitus haastatellla ennen kesää.

Selvityksen alustavien johtopäätösten mukaan vuonna 2013 Kupittaalla tehdyn sisäisen selvityksen toimenpidesuosituksia ei ole noudatettu riittävästi. Myös tiedonkulku on tökkinyt.

Nyt tehdyn selvityksen mukaan Kupittaalla tarvitaan jatkokoulutusta ja työilmapiiriin pitää kiinnittää huomiota. Myös toiminnan eheyttäminen vaatii jatkotyötä.