Kahdeksan lapsen äiti Laitilasta: "Välillä toivon, että voi kun saisi olla hetken yksin kotona"

Lasten lukumäärä ei tunnu todellakaan olevan perheen oma asia. Tahdittomia kysymyksiä riittää, varsinkin jos lapsia ei ole lainkaan tai nuppiluku on suuri. Välillä vinoillaan ehkäisystä, välillä epäillään uskonnon vaikutusta.

lapset (perheenjäsenet)
Äiti Anniina Kelkka kahden lapsensa kanssa
Tarja Hiltunen jututti Anniina Kelkkaa Laitilassa.

Kun kaksi ihmistä muodostaa pariskunnan, alkavat lapsiutelut: koska saadaan jälkikasvua? Mitä enemmän aikaa kuluu, sen kiihkeämmiksi kyselyt käyvät.

Yhden lapsen vanhemmilta tivataan sisarusta, viiden lapsen vanhempia epäillään lestadiolaisiksi, tahtomattaan lapsettomiksi joutuneille töksäytetään ajattelemattomuuksia ja vapaaehtoisesti lapsettomiksi jääviä ihmetellään isoon ääneen. Tuntuu ettei lasten lukumäärä ole todellakaan perheen oma asia.

Anniina Kelkka ja Jani Moilanen asuttavat Laitilassa vanhaa maalaistaloa, jota ympäröi vakkasuomalainen luonto. Eläinsuojissa käyskentelee hevosia, lehmiä, possuja, kanoja ja vielä hetken myös lampaita. Lapsia perheellä on kahdeksan.

– Me vain halusimme ison perheen, eikä siinä ole sen kummempaa taustalla. Elämme vähän vanhantyylisesti. Siihen kai se liittyy, että lapsia on saanut tulla. Pitävät huolta toisistaankin, mietiskelee Anniina Kelkka.

– Kun ensimmäinen lapsi syntyi, en vielä ajatellut että meille tulisi näin paljon lapsia. Sitten kun oli neljä lasta, ajattelimme että ei se viides mitään haittaa eikä muuta arkea juurikaan.