1. yle.fi
  2. Uutiset

Heavy Metal hämäläisittäin: kiiltäviä haarniskoja, piikkimiehiä, aseita ja tujaus battle heavya

Itävallasta löytyy maailman suurin ja vanhin haarniskakokoelma. Osa siitä on tullut näytteille Hämeenlinnaan. Aiemmin itävaltalaisen Grazin kaupungin historiallisen asevaraston, Landeszeughausin, haarniskoja ei ole nähty Pohjois-Euroopassa.

kulttuuri
Keskiaikaisia haarniskoituja jalkamiehiä taistelumuodostelmassa näyttelyssä
Piikkimiesten salissa valot vaihtuvat, ja välillä taustalla soi battle heavy.Tiina Kokko / Yle
Keskiaikaisia haarniskoituja jalkamiehiä taistelumuodostelmassa näyttelyssä

HämeenlinnaJalkaväen puolihaarniskan ryhmä eli piikkimiehet ovat asettuneet puolustusmuodostelmaan, jota myös "siiliksi" kutsutaan. Piikkimiesten tehtävänä on ottaa vastaan ratsuväen rynnäkkö.

Taustalla tumma taivas, lieskatkin lyövät ja valot välkkyvät. Äkkiä koko tilan täyttää Turisaksen Dnieper Rapids. Historia ja nykypäivä kohtaavat: keskieurooppalainen piikkimiesten joukko odottaa ratsumiehiä hämeenlinnalaislähtöisen battle metal -bändin tahdissa. Ja se toimii.

– Tämä on ollut erittäin kiinnostavaa, sanoo näyttelyn valosuunnittelusta vastaava Pietu Pietiäinen.

– Lähtökohtana on yritetty pitää näyttelyn valon sävy viileämpänä kuin se on normaalisti. Olemme myös vaihtaneet led-lamppuihin koko kaluston, jotta säilyisi puoli vuotta ilman, että täytyy vaihtaa lamppuja.

Piikkimiesten huoneessa tunnelma on tosin "kuumempi".

Hämeen linnassa avautuu perjantaina Heavy Metal -näyttely, joka tuo piikkimiesten lisäksi näytille Suomeen ainutlaatuisen haarniskakokoelman.

Haarniskat ja aseet ovat peräisin Itävallasta, Universalmuseum Joanneumista ja vielä tarkemmin Steiermarkissa sijaitsevan Grazin kaupungin historiallisesta asevarastosta Landeszeughausista (siirryt toiseen palveluun). Sieltä löytyy maailman suurin ja vanhin haarniskakokoelma.

Näyttely on myös katsaus "haarniskamuotiin"

Kansallismuseon intendentti Jouni Marjamäki on innoissaan 1500–1700-luvuille sijoittuvista haarniskoista. Yksi uljaimmista näyistä on hevosen haarniska 1500-luvun alusta. Niitä on maailmassa säilynyt vain muutama.

Haarniskoitu hevonen ja ritari Heavy Metal -näyttelyssä
Tiina Kokko / Yle

Vaikka Heavy Metal -näyttely viekin retkelle sotahistoriaan, kertoo se samalla käsityötaidosta, muodista ja kulttuurin historiasta.

Haarniskojen koristelu, muotoilu ja yksityiskohdat kertovat, mikä milloinkin on ollut "haarniskamuotia".

Marjamäki esittelee renessanssi-tyylistä eli maksimilian-tyyppistä haarniskaa.

– Siinä on pyöreä rintapanssari, myös kengän suojat ovat leveät. Esimerkiksi nämä kertovat renessanssityylistä.

Osa haarniskoista on taitavasti koristeltuja. Osa niistä on valmistettu nimenomaan turnajaisiin. Esimerkiksi umpikypärät, joissa on vain kapea aukko katsoa ulos, ovat turnajaiskypäriä.

Puusta tehty shakkilauta keskiaikaisen linnan huoneen pöydällä
Keskiaikaisen ritarin piti osata pelata shakkia.Tiina Kokko / Yle

– Turnajaisissa tiedettiin, mistä se peitsi tulee eli ratsastettiin yhtä rataa pitkin, joten ei tarvinnut kuin vähän vain nähdä jostakin. Tiedettiin mihin suuntaan ratsastetaan ja mihin peitsen piti sojottaa.

Näyttelyssä on mukana yksi kuninkaallinen haarniska. Se kuului Keski-Itävallan arkkiherttua Kaarle II:lle.

Vaikka ritarilla olisi ollut haarniska, hevonen ja miekka viimeistä huutoa, ritarin piti hallita muitakin kuin taistelutaitoja. Hänen tuli muun muassa osata pelata shakkia.

Lautapeli kuvasti keskiaikaista yhteiskuntaa: kuningas, kuningatar, linnaa edustava torni, ritaria kuvaava hevonen, oikeutta jakava piispa (lähetti) sekä kahdeksan työläistä (myöhemmin sotilaita). Kansan tehtävänä oli shakissa seisoa edessä puolustamassa aatelistoa. Niin se meni myös oikeassa elämässä.

Itävalta idän ja lännen välissä

Miksi juuri Itävallasta löytyy valtava määrä haarniskoja ja niihin liittyviä osia? Pelkästään Landeszeughausissa on noin 32 000 esinettä.

– Syynä on Itävallan geopoliittinen asema keskellä Eurooppaa, selittää tohtori Johannes Ramharter, joka edustaa itävaltalaista näyttelyjärjestäjää Pontea.

Itävalta ja sen osavaltio Steiermark toimivat 1700-luvulle asti Euroopan puolustuslinnakkeina itää vastaan. Hyökkäykset Steiermarkiin alkoivat 1400-luvun loppupuolella.

– Turkkilaiset ottomaanit painostivat Itävaltaa, joten sotatoimet vaativat paljon erilaisia varusteita. Asevarasto on haluttu säilyttää muistona urhoollisesta puolustuksesta, Ramharter selittää haarniskojen säilymistä nykypäivään.

Heavy Metal -näyttely (siirryt toiseen palveluun) Hämeen linnassa 22.4.–23.10.2016. Näyttelystä vastaa Kansallismuseo yhteistyökumppaneineen.

Lue seuraavaksi